Societat 25/08/2011

L'Acadèmia 1750 aposta per un futur internacional

Josep Lambies
2 min
L' Acadèmia 1750 aposta per un futur internacional

Des de dilluns, l'orquestra vinculada al Festival de Músiques de Torroella de Montgrí, l'Acadèmia 1750, està instal·lada a la seva nova seu, situada al recinte del Món Sant Benet (Bages) que administra la Fundació Catalunya Caixa, per assajar el repertori de cloenda de l'edició d'enguany. Demà a la nit, a l'església de Torroella, la soprano María Bayo, que ja va ser l'estrella convidada el 2006, interpretarà amb la formació dues partitures pràcticament desconegudes del setcentista Giovanni Battista Ferrandini: Il pianto di Maria -durant molt de temps atribuïda a Händel- i Ecco qual torno .

L'Acadèmia 1750 va veure la llum per primer cop ara fa cinc anys, quan la plantilla de músics de La Principessa Filosofa i el Festival de Torroella van decidir unir forces per crear una orquestra històrica, que s'entregués a una tasca de recuperació del patrimoni musical i treballés amb instruments originals. Fa dos estius, l'Acadèmia es va internacionalitzar amb una interpretació del Juditha Triumphans , de Vivaldi, a l'església veneciana de San Giovanni in Bragora. Un lustre després del seu naixement, el prestigi de l'orquestra s'ha inflat tant que el calendari de Torroella li ha quedat petit. És per això que el director del Festival, Oriol Pérez Treviño -des de fa un mes també director de l'Auditori-, ha marcat noves metes per al futur de la formació. La primera, la del canvi de seu, ja està assolida.

Tot i que l'Acadèmia 1750 s'enorgulleix de treballar amb músics del planter català, fa cosa d'un any va fitxar el clavecinista piemontès Stefano Demicheli com a director. "El nostre és un model Josep Guardiola -diu Treviño-. Apostem per la gent de casa nostra, tot i que pensem que de vegades se n'ha de buscar algun a fora". Incorporacions com la de Demicheli i col·laboracions com la de Bayo es multiplicaran exponencialment. Per al programa dels propers festivals, L'Acadèmia ja ha contactat amb figures de volada internacional com la contralt francesa Nathalie Stutzmann i la violinista russa Viktoria Mullova.

El salt a la discogràfica

Arran del nom que l'orquestra de Torroella s'ha començat a fer a l'estranger, ha arribat a un acord amb el segell belga Outhère per fer tres enregistraments al llarg dels propers dos anys. Per al primer d'aquests projectes discogràfics tornarà a comptar amb María Bayo, que estirarà el programa de Ferrandini amb un grapat de noves partitures. En el segon CD recuperarà el repertori del concert L'art de la fuga , que va fer ruta a principis de mes per l'Auditori El Vendrell, a Torroella i a Verges. Pérez Treviño compta que la tríada es completarà la Pasqua del 2013, amb una gravació de Les lamentacions de Setmana Santa , de Niccolo Jommelli. L'Acadèmia està guanyant terreny en un àmbit q ue, fins ara, a Catalunya, només havia donat èxit a l'igualadí Jordi Savall. Ja ho diu Treviño: "Si fem una cosa, la fem de debò".

stats