Activat en fase d'alerta el Pla Inuncat per la previsió de pluges intenses i mala mar

A partir d'aquest migdia i fins la matinada pot haver-hi xàfecs d'intensitat forta a tota la meitat nord i est de Catalunya, amb especial incidència a les comarques de Girona

Protecció Civil ha activat en fase d'alerta el Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya Inuncat, d'acord amb les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). La previsió meteorològica per aquest dilluns indica que des de primera hora de la tarda es poden donar xàfecs intensos a tota la meitat nord de Catalunya, amb especial incidència a les comarques de Girona, tant de l'interior com del litoral. Els xàfecs podrien superar els 20 litres per metre quadrat en 30 minuts.

A mesura que avanci la tarda i sobretot cap al vespre i de matinada la zona més afectada passarà a ser tot el litoral i prelitoral fins a excepció de les Terres de l'Ebre, essent la part més afectada el litoral central. Les precipitacions poden ser tempestuoses amb gran volum d'aigua. A més, poden venir acompanyada localment de calamarsa.

Protecció Civil demana fer seguiment de l'evolució de la previsió meteorològica i de les incidències i afectacions que es puguin produir sobretot en el cas de viure a desplaçar-se a l'entorn de rius i rieres i zones inundables en general, i també seguir les indicacions del Servei Català de Trànsit (SCT) pel que fa a les eventuals incidències viàries, així com moderar la velocitat en els llocs on plogui amb intensitat.

Igualment recomana allunyar-se de rieres, rius, punts subterranis i zones inundables allà on plogui amb intensitat i, especialment, en els llocs costaners o propers a la costa que reben molta afluència de gent per aquestes dates, evitar deixar vehicles en rieres i zones inundables, poden ser enduts per una crescuda sobtada del cabal, posant en perill la integritat de les persones i dels béns.

En el cas que hi hagi tempesta amb aparat elèctric (llamps), cal evitar situar-se sota o a prop de torres de la llum, arbres solitaris i sortir de l'aigua si ens trobem a la platja.

Protecció Civil de la Generalitat també recomana netejar avui mateix els embornals i desguassos i baixants que poden tenir pols, fulles seques o brutícia a les reixetes. Un tap de brutícia pot fer que s'inundi un aparcament soterrat, un pati o un terrat amb un xàfec intens.

Onades superiors a 2,5 metres

Pel que fa a l'estat de la mar, es preveu que a partir de la propera matinada i durant tot el dia de demà es puguin registrar onades d'alçada superior als 2,5 metres degut a la incidència del vent de gregal a la costa central i per efecte de la tramuntana al nord de Girona. Caldrà doncs extremar la precaució en el bany i vigilar el color de la bandera (vermell bany prohibit i groc bany amb precaució).