Societat 15/02/2011

Activistes de Greenpeace pugen a la torre de refrigeració de la central nuclear de Cofrents per exigir el seu tancament

L'organització vol exigir que no es renovi el permís d'explotació. L'organització demana al president espanyol José Luis Rodríguez Zapatero a través d'un comunicat que aposti per un model energètic veritablement segur

acn
2 min
cofrents

CofrentsUna vintena d'activistes de Greenpeace han accedit a primera hora del matí a l'interior de la central nuclear de Cofrents (Vall d'Aiora) per exigir que no es renovi el permís d'explotació, que finalitza el 19 de març. Segons ha informat l'organització, sis escaladors han pujat a la torre de refrigeració, de 125 metres d'alçada, i han pintat el missatge "Perill nuclear". Un altre grup d'ecologistes ha desplegat la pancarta "Cofrents: tancament ja". Amb aquesta acció, Greenpeace ha comunicat que queda demostrada la manca de seguretat de la central. El Consell de Seguretat Nuclear ha informat que Cofrents ha activat el seu pla d'emergència interior davant d'aquesta acció dels ecologistes. El responsable de la campanya nuclear de Greenpeace, Carlos Bravo, ha lamentat la facilitat amb la qual l'organització ha accedit a la instal·lació. "Les centrals nuclears són instal·lacions d'alt risc, no només per basar-se en una tecnologia perillosa, sinó també per ser, com reconeixen obertament les agències d'intel·ligència de tot el món, objectiu potencial d'atacs terroristes", ha dit Bravo.

L'organització demana al president espanyol José Luis Rodríguez Zapatero a través d'un comunicat que aposti per un model energètic veritablement segur i li exigeix que compleixi el seu compromís de posar en marxa un pla de tancament de les centrals nuclears i de potenciar les energies renovables, estalvi i eficiència energètica. Bravo també reclama als governs i sindicats que donin suport a les energies renovables, que "comparativament generen més llocs de treball que les centrals nuclears". Greenpeace considera que la central nuclear de Cofrents és una instal·lació perillosa que compta amb una llarga llista de problemes de seguretat. Els ecologistes posen com exemple la fallada en l'obertura de la vàlvula del circuit de seguretat del passat 7 de febrer i asseguren que "aquest tipus d'errors s'han repetit sistemàticament en els darrers anys". Els ecologistes també destaquen deficiències relacionades amb els sistemes de lluita contra incendis, l'accés a la sala de control, l'augment de les dosis rebudes pels treballadors en el manteniment, el desafiament als marges de seguretat en els sistemes de refrigeració d'emergència o la tardança en les anàlisis de successos. Creuen que els greus problemes de seguretat demostren l'envelliment de la central de Cofrents i consideren que "no té sentit assumir aquest risc, que podria tenir un altíssim cost per a la salut, el medi ambient i l'economia, quan la viabilitat tècnica i econòmica d'un sistema de generació elèctrica basat al 100% en tecnologies renovables és un fet ja comprovat", ha conclòs Bravo.

stats