Societat 25/01/2017

L'Estat admet que queden 80.000 metres cúbics de fang tòxic a Flix

Els treballs de descontaminació haurien d'acabar en dos anys però encara hi ha contractes pendents d'adjudicar

Roser Royo
2 min
El màxim responsable d'Acuamed s'ha reunit aquest dimecres amb l'alcalde de Flix i el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre

FlixA Flix respiren una mica més tranquils. Sembla que hi ha un compromís ferm per part de l’Estat per acabar les obres de descontaminació del pantà i s’ha reconegut la quantitat exacta de fangs contaminats que queden per treure del fons de l’embassament del riu Ebre: 79.300 metres cúbics de material, el 10% del total que s’havia d’extreure. El govern català va denunciar a finals d’any que hi havia uns 100.000 metres cúbics. El director general de l’empresa estatal Acuamed, Francisco Javier Baratech, ha explicat a Flix els resultats de les últimes analítiques i s'ha reunit amb l’alcalde del municipi, Marc Mur i el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès.

S’han analitzat 262 mostres de l’interior i l’exterior del recinte confinat. Els materials han aparegut en sis punts de la zona confinada. La majoria són llots contaminats, però també hi ha 33 tones de productes tòxics. Més de la meitat corresponen a un compost organoclorat anomenat DDT, prohibit a l’Estat des dels anys setanta. També hi ha mercuri.

Baratech s'ha compromès a reprendre les obres de neteja de manera immediata i a tenir-les acabades al desembre del 2018, tant l’extracció dels fangs tòxics com la descontaminació de l’aigua confinada i la retirada de les planxes metàl·liques del riu.

“Estem satisfets perquè s’ha reconegut públicament que la descontaminació no s’havia fet bé i perquè hi ha un compromís de reprendre les obres imminentment”, deia l’alcalde de Flix. Mur també destacava que després de mesos s’ha restablert la comissió a tres bandes –Estat, Generalitat i Ajuntament– per al seguiment dels treballs, que no es reunia des del juny del 2015, quan va esclatar la investigació sobre la presumpta trama de corrupció a Acuamed.

Inversió garantida

Baratech també ha garantit que l’Estat té dotació pressupostària per completar les obres i que la investigació judicial no les endarrerirà. És la inversió més gran en un projecte de descontaminació a l’Estat: 138 milions d’euros sense IVA, que s’han de finançar en part amb fons europeus.

El que encara no està clar és si les obres les acabarà l’empresa adjudicatària Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), prorrogant el contracte vigent, o s’hauran de tornar a adjudicar. El primer serà reinstal·lar la desmantellada planta de tractament i la draga. Treure el material contaminat podria costar uns quatre mesos si es segueix el ritme d’extracció anterior.

Aquest dijous, per primer cop, es reuneix la comissió d’experts proposats pel Govern i l’Ajuntament que han de fer seguiment de la contaminació del sòl industrial de l’antiga planta d’Ercros. S’han d’analitzar cinc nous punts fora del recinte on la química hauria pogut fer vessaments als anys 70.

Per saber-ne més: Acuamed va deixar a mitges la descontaminació del pantà de Flix

stats