INFRAESTRUCTURES
Societat 21/06/2012

Adelson genera una oposició creixent

La instal·lació d'Eurovegas al delta del Llobregat ja compta amb una oposició estructurada, que en les últimes hores ha sumat urbanistes, entitats i Església. El silenci del Govern genera crítiques.

Albert Balanzà
2 min
Un manifestant en contra d'Eurovegas, amb una carxofa a la mà, diumenge a la plaça Sant Jaume.

BARCELONA.Fa dos mesos no hi havia ni cent persones en el primer acte a Barcelona de la plataforma Aturem Eurovegas, que es va convocar al casal Pou de la Figuera, i que tenia bons aliats a Madrid i als Monegres. Ahir, quatre dies abans que arribi a Barcelona una delegació de Las Vegas Sands Corporation encapçalada pel director executiu Michael Leven i quan Catalunya cada dia suma més avantatge a Madrid per adjudicar-se el macroprojecte, l'oposició s'organitza i s'estructura amb fortalesa.

Molt probablement no seran a temps d'aturar res si, com sembla, el Govern acaba de travar l'aliança que setmana rere setmana ha conreat amb els representants de Sheldon Adelson a Barcelona, però ahir el Col·legi d'Arquitectes es va omplir de gom a gom amb professionals que es van posicionar d'una manera abassegadora contra Eurovegas. També la Taula del Tercer Sector Social, que agrupa unes 4.000 entitats socials, va considerar que seria "molt mala notícia que Eurovegas s'instal·lés a Catalunya". I per postres, el bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés, va qualificar de "degradant" per a la persona humana els elements que envolten aquest tipus de negoci.

Cronològicament, el reforçament de les posicions contràries va arrencar al migdia amb el suport implícit del degà del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Lluís Comerón, que va fer una dura crítica al Govern per la falta d'informació que s'ha facilitat durant la negociació. Entre les paraules més contundents del debat organitzat al Col·legi, l'arquitecte Xavier Matilla va denunciar que els principis urbanístics "no haurien d'estar sotmesos a situacions d'excepcionalitat" i el geògraf Francesc Muñoz es va preguntar si "interessa l'urbanisme king size " o el que va titllar d'" urbanalització ". Només l'arquitecte Agustí Jover va aprovar la manera d'actuar del Govern perquè entén que "no es pot fer un procés assembleari" a Eurovegas.

Gairebé alhora el bisbat de Sant Feliu de Llobregat, en una llarga declaració, va admetre els beneficis que Eurovegas pot aportar a curt termini, però va expressar "molts dubtes" sobre la seva conveniència. Segons el bisbat, "els elements que envolten aquest tipus de negoci determinen un estil de vida degradant per a la persona humana". En forma de carta al president Artur Mas, la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social va explicitar en cinc punts que "els possibles beneficis ni justificarien ni compensarien els seus efectes perniciosos" i va instar el Govern a "rectificar" l'interès inicial pel projecte. Si tot està coll avall, almenys quedarà la queixa.

stats