Societat 30/08/2011

Ai Weiwei aixeca la veu contra el govern xinès

L'artista xinès més cotitzat, Ai Weiwei, s'està convertint en el portaveu de la dissidència xinesa. Dos mesos després de ser alliberat d'un arrest domiciliari de 81 dies escriu un article incendiari a Newsweek .

A.g.
3 min
Ai Weiwei és el responsable, juntament amb els arquitectes suïssos Herzog & de Meuron, de l'estadi olímpic de Pequín, conegut com el Niu d'Ocells.

Barcelona.Dins de la Xina, tot sembla anar com una seda, però de mica en mica en surten veus autoritzades que demostren que no tot és tan bonic com sembla. Fa anys que no es publiquen les obres del Nobel de literatura Gao Xingjian. I ahir les autoritats de Pequín es van llevar amb el seu maldecap particular parlant clar: Ai Weiwei. El que és l'artista xinès més cotitzat va carregar amb duresa contra el govern en un article aparegut a la web del setmanari nord-americà Newsweek . I això que Ai va deixar el 22 de juny passat el seu arrest domiciliari sota la condició de no parlar amb la premsa.

L'artista, responsable del Niu d'Ocells, el flamant estadi olímpic de Pequín, va criticar la corrupció del govern, el sistema judicial i la seva política respecte als milers de treballadors que cada dia arriben a la capital. Tres temes que en els últims temps han provocat tensions socials dins el gegant asiàtic.

"Cada any milions de persones van a Pequín per construir els seus ponts, carreteres i cases... Són els esclaus de Pequín", escriu. "Ocupen estructures il·legals, que Pequín destrueix mentre continua expandint-se. Qui posseeix una casa? Els que pertanyen al govern, els amos del carbó, els caps de les grans empreses. Vénen a Pequín per donar regals, i els restaurants i els karaokes i les saunes s'enriqueixen", afegeix Ai.

Segons les condicions del seu alliberament, l'escultor i pintor no pot ser entrevistat per periodistes, fer servir internet o interactuar amb activistes pro drets humans. Durant un any. Això no obstant, manté un compte de Twitter força actiu, en què ha parlat dels dissidents detinguts.

"Pequín diu als estrangers que poden entendre la ciutat. Els funcionaris que van amb americana i corbata com tu diuen que som iguals i podem fer negocis", escriu a Newsweek . "Però ens neguen els drets bàsics", afegeix.

El calvari de la detenció

Contactat per diferents mitjans de comunicació estrangers, Ai va declinar fer cap afegit al seu escrit i va assegurar que no sabia quines podien ser-ne les conseqüències.

Arrestat durant 81 dies, l'artista, de 54 anys, ha patit una intensa pressió psicològica per part de les autoritats comunistes. Amenacen de dur-lo a la presó per subversió. El govern no ha explicat mai del tot per què va estar arrestat, tot i que ha deixat entreveure que manté oberta una investigació sobre l'artista per presumpta evasió fiscal.

En l'article, Ai fa referència al seu temps de detenció: "El pitjor sobre Pequín és que mai no et pots fiar del sistema judicial". "La terrible experiència que vaig viure em va fer entendre que en aquesta fàbrica hi ha molts llocs amagats on hi fiquen gent sense identitat -escriu-. Només la teva família està cridant que estàs desaparegut. Però no pots rebre respostes dels funcionaris, ni tan sols dels de més alt nivell, els tribunals o la policia, o el cap de l'Estat".

"La meva dona va escriure a molta gent cada dia [quan estava sota custòdia], feia trucades a la comissaria cada dia: «On és el meu marit? Només dieu-me on és el meu marit.» No hi ha cap paper, cap informació".

La detenció d'Ai Weiwei va provocar un fort ressò internacional. Fins i tot el Macba barceloní va afegir-se a una campanya de museus d'arreu del món que instaven al seu alliberament. Fins ara, l'artista havia dit que no pensava marxar del seu país. Ara deixa la porta oberta. "No sé què faré", diu, després de comentar les paraules de molts ciutadans anònims que se li acosten al carrer i li aconsellen que marxi.

stats