MEDI AMBIENT

Aigua de boca amb gust de gasoil

Monistrol de Montserrat investiga la contaminació del seu únic aqüífer davant la indignació veïnal

Els veïns de Monistrol de Montserrat (Bages) porten dos dies sense saber per què l’aigua que els surt de l’aixeta té gust i fa olor de carburant, tot i que des d’ahir a la tarda tenen la certesa que no és potable i que conté un nivell massa alt d’hidrocarburs. Ho han confirmat les mostres de les primeres analítiques que hi ha fet Sorea, l’empresa distribuïdora. L’Ajuntament espera rebre’n més resultats i tenir un diagnòstic més acurat els pròxims dies. El consistori va prohibir-ne ahir l’ús de boca, tot i que diumenge ja n’havia desaconsellat el consum. “Tenim els resultats de la prova olfactiva, que s’ha repetit dues vegades, i ha superat els valors recomanats per al consum humà”, va explicar ahir l’alcalde, Joan Miguel Rodríguez.

Després de rebre el resultat de les analítiques, l’alcalde va reunir-se més de dues hores amb els veïns. L’aigua continua sortint de l’aixeta, però no es pot fer servir “ni per beure, ni per cuinar, ni per raspallar-se les dents”, va dir-los. L’aqüífer afectat és l’únic de què disposa Monistrol, un poble de 2.945 habitants als peus de Montserrat.

La restricció d’aigua que afecta el poble des de diumenge ha provocat inquietud entre alguns veïns. El que ha causat indignació, però, ha sigut la manera com diumenge va informar-se de la incidència. Patrícia Muñoz, veïna i responsable del Restaurant Bartomeu, deia ahir al matí que “el principal problema ha sigut la confusió que s’ha creat”. Muñoz assegurava que “l’avís va arribar tard, va enviar-se per WhatsApp i a través de les xarxes socials. I no va ser fins més tard, que un cotxe amb megafonia va recórrer el poble”.

Maria Dolors Alarcón, propietària del Bar La Roca, recordava també ahir que “dilluns al matí” va ser ella qui ho va haver d’explicar a una clienta que no se n’havia assabentat. “Els veïns van fer de xarxa i van avisar pares o sogres, perquè teníem la sensació que podia ser greu i que podia no haver arribat correctament a tothom”, afegia Paula Navarro, que té una botiga al centre del poble. “Jo encara em rento les dents amb aquesta aigua, perquè no sé si ens ho han prohibit això” deia, desconcertat, Gonzalo Cabrero, un dels veïns més grans, que esperava al migdia per agafar aigua del camió cisterna que l’Ajuntament havia posat a disposició del poble. Un vehicle que ahir feia parada a la Font Gran, al carrer del Pla i al carrer Balmes, a tocar de la benzinera. A partir d’avui, seran dues les cisternes que portaran l’aigua.

Els supermercats i tots els comerços que venen aigua s’han quedat dos dies seguits sense existències. Tant dilluns com dimarts molta gent va anar a comprar-ne empesa per la incertesa de l’anunci que la de l’aixeta potser no era potable. Diumenge el basar xinès va exhaurir les ampolles d’aigua en dues hores. Per a Maria Dolors Banqué, presidenta de l’Associació de Veïns del barri de la Viserta, la situació va sorprendre tothom. “Al poble bevem sempre de l’aixeta, i això va fer que, de sobte, els veïns no sabessin què havien de fer”, afirmava.

Difícil accés al dipòsit

Mentre s’esperen nous resultats, Monistrol té un problema difícil de resoldre. “Fins al dipòsit, si cal abastir-lo, només poden accedir-hi vehicles de poca capacitat, de 30 metres cúbics com a màxim, i el poble consumeix 600 metres cúbics diaris”, advertia l’alcalde. El poble ha gaudit sempre d’un abastament d’aigua envejable. És l’únic de la zona que no recorre al riu Llobregat, perquè agafa l’aigua directament dels torrents subterranis de la muntanya. De moment, Sorea descarta que la causa sigui a la xarxa i situa el conflicte aigües amunt de la captació.

L’Ajuntament descarta també “en un 90%” que la contaminació de l’aigua sigui a causa d’un vessament de gasoil que dimecres passat va haver-hi prop del pavelló. “Ens consta que sí, que va vessar-se una quantitat incerta de carburant, però va discórrer per una via asfaltada i va anar a parar a un torrent que no connecta amb la xarxa d’aigua”, indicava aquest dimarts Joan Miguel Rodríguez. De moment, l’alcalde ha descartat que s’estiguin estudiant altres hipòtesis.

Per a l’alcalde, la sensació és, això sí, “d’una certa tranquil·litat”. Miguel Rodríguez va defensar a la reunió que “el centre d’atenció primària (CAP) no ha atès ningú amb problemes estomacals”. L’alcalde explicava, a més, que aquest diumenge, fins que no va advertir-se de la problemàtica i es van tancar les fonts del poble, milers de persones van veure aigua del municipi, ja que se celebrava la travessa entre el Matagalls i Montserrat.