Societat 17/11/2011

Aigua líquida a una lluna de Júpiter

Han trobat indicis d'un gran llac soterrani, amb plaques de gel a la superficie i amb condicions que podrien permetre el desenvolupament d'algun tipus de vida

Mònica L. Ferrado
1 min

Els científics de la NASA creuen haver trobat aigua líquida a una lluna de Júpiter, Europa. Es tractaria d’un gran llac soterrani, amb un volum de líquid equivalent al dels Grans Llacs d’Amèrica del Nord, per sota de l’escorça gelada d’aquest satèl·lit. Els científics es basen en fotografies que es van prendre amb la sonda Galileu. La troballa es publica avui a la revista Nature.

En la superfície d’aquest llac hi ha plaques de gel que es mouen i xoquen entre elles, segons han apreciat en les imatges. Aquesta dinàmica permetria una aportació de nutrients i d’energia que fan pensar en aquesta gran massa d’aigua con un hàbitat en el que potencial podria haver vida. i els investigadors no descarten que hi hagi altres cúmuls d’aigua a la lluna Europa.

Estudis anteriors ja han apuntat a l’existència d’aigua a Europa. Ho fa pensar la seva orografia, amb esquerdes, canals i altres accidents. La zona que ara han estudiat es correspon geogràficament amb dos regions, Conamara Chaos i Thera Macula, dues formacions circulars amb gel esquerdat. Conamara té una elevació amb forma de cúpula, mentre que Thera forma una depressió amb forma d’olla.

stats