Airbnb es compromet a retirar en menys d'un mes 1.036 pisos turístics il·legals de la seva web

El consistori obligarà els propers mesos a facilitar el número de llicència abans de publicar l'anunci d'un pis

La reunió d'aquest dimecres entre l'Ajuntament de Barcelona i Airbnb podria suposar un punt d'inflexió a l'hora d'afrontar el problema dels pisos turístics il·legals a la ciutat. La plataforma de lloguer temporal s'ha compromès a retirar en menys d'un mes els 1.036 pisos il·legals que va detectar el consistori i sobre els quals pesa una ordre de cessament de l'activitat turística. En una roda de premsa, la tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, i el regidor de Turisme, Agustí Colom, han explicat que per primer cop Airbnb s'ha mostrat disposat a complir la llei. En un comunicat posterior, la plataforma ha confirmat que retirarà de la web els anuncis que l'Ajuntament ha notificat com a il·legals i contactarà amb els afectats els pròxims dies. 

Després que es retirin aquests pisos, l'Ajuntament exigirà a Airbnb que desenvolupi un sistema informàtic que faci obligatori incloure el número de llicència per poder publicitar el pis a la web. Ara, un 40% dels pisos que s'ofereixen mostren el número de llicència turística, però de vegades no és correcta i, a més, no és un requisit indispensable per poder anunciar-se a Airbnb. "A partir de la tardor, ha de ser un requisit obligatori amb la supervisió de l'Ajuntament", ha apuntat Sanz, que ha dit que amb la tecnologia actual "ha de ser senzill" convertir en obligatori aquest camp.

El consistori serà l'encarregat de comprovar si els números corresponen realment a una llicència oficial i, en cas que no, ho comunicarà a la plataforma perquè el pis sigui retirat de la web. Segons Colom, en el 90% dels pisos anunciats en altres plataformes ja s'inclou aquesta llicència. 

El lloguer d'habitacions, un cas especial

Tant l'Ajuntament com Airbnb han diferenciat aquestes mesures del lloguer particular d'habitacions. Segons Sanz, és relativament senzill controlar que els pisos que ara són il·legals passin a llogar per habitacions per evitar incloure el número de llicència turística. Per llogar habitacions soles, l'amfitrió d'Airbnb ha d'acreditar que està empadronat a l'habitatge, de manera que un sol amfitrió només pot llogar un pis. 

Des d'Airbnb han mostrat la seva voluntat "d'excloure" les famílies barcelonines de les "mesures contra els mals actors", en relació amb els pisos turístics il·legals. Segons la plataforma, treballaran de manera conjunta amb l'Ajuntament per "continuar protegint aquest col·lectiu en un futur". En diversos contactes amb els mitjans i per negar que la majoria d'amfitrions exploten pisos com a apartaments turístics il·legals, els portaveus d'Airbnb han insistit un altre cop que l'amfitrió típic de Barcelona va obtenir uns 5.500 euros durant el 2016 llogant unes 70 nits casa seva.

"Avui s'ha fet un pas endavant en la col·laboració entre Airbnb i l'Ajuntament per treballar en favor del turisme sostenible, lluitar contra els mals actors i protegir les famílies barcelonines que comparteixen la seva llar", afirma el comunicat de la plataforma.

Més continguts de