Societat 29/08/2011

Ajuda l'autoajuda?

Aure Farran
5 min
A la llibreria Excellence hi ha milers de volums del gènere de l'autoajuda.

Cada vegada més, a les llistes de vendes de llibres es colen els denominats llibres d'autoajuda. En els últims anys han experimentat un autèntic boom i, de mica en mica, han aconseguit un espai cada cop més gran a les llibreries. Jorge Bucay, Elsa Punset, Rhonda Byrne o Àlex Rovira són autors supervendes gràcies a un llibre d'autoajuda. Sense fer gaire soroll, aquest sector editorial bat rècords de vendes. Les claus d'aquest èxit són que són senzills, entenedors i convincents, malgrat que encara hi hagi alguns sectors que menystinguin el gènere i l'acusin de ser filosofia barata o de butxaca. Però, ¿què explica l'èxit d'aquests llibres? Francesc Miralles ha escrit una trentena de llibres d'autoajuda i ha estat editor d'aquests manuals. En un dels seus llibres, L'autoajuda al descobert (Ara Llibres), Miralles revela com es fan aquest tipus de llibres. Sovint són refregits d'altres publicacions i, en molts casos, estan firmats per autors que amaguen la seva identitat darrere de pseudònims anglosaxons o germànics per motius comercials. Miralles afirma: "El boom arriba en un moment de transició en el qual la gent ha deixat de tenir un conseller dins l'Església, la gent ja no es confessa i no rep consells ni del pare ni del capellà. Tots necessitem alguna mena d'orientació a la nostra vida. El llibre supleix aquests referents d'orientació que han existit al llarg de la història". El cert és que al llibre d'autoajuda hi han anat a parar des de filòsofs amb intenció de reivindicar valors fins a experts en temes concrets com dirigir una empresa amb èxit o aconseguir una feina.

Receptes per a la felicitat

Hi ha persones que són autèntiques addictes dels llibres d'autoajuda. Busquen solucions als seus problemes i creuen que les trobaran escrites en un manual. Darío Rosa, llibreter a la llibreria Excellence de Barcelona, especialitzada en llibres d'autoajuda, explica: "M'agrada parlar de desenvolupament personal perquè parlem de llibres que busquen donar eines per millorar. Partint del que som, busquem millorar i poder fer una vida una mica més satisfactòria". Tot i això, Rosa puntualitza: "És important tenir en compte que aquests llibres donen eines, i l'error que es comet molt sovint és pretendre que un parell de manuals serveixin com a mapa per transformar la vida. Molta gent ve a buscar això. Et demanen un llibre per a una qüestió molt concreta i els has d'explicar que no existeix". Francesc Miralles coincideix en aquest diagnòstic: "Donen respostes, però no donen solucions. Una cosa és saber què fem malament i què no hauríem de fer i una altra cosa és què s'ha de fer per canviar. Com a lectura inspiradora serveix a tothom, sempre hi trobes alguna reflexió interessant, però només transforma la vida de les persones que tenen capacitat de canviar, i són molt poques".

Rosa i Miralles coincideixen en el fet que els llibres d'autoajuda no funcionen a la majoria de persones. No es tracta d'aplicar al peu de la lletra un determinat mètode, sinó d'extraure'n l'essència per adaptar-la a les circumstàncies sempre canviants. A la llibreria Excellence hi hem trobat la Carolina. "M'ha cridat l'atenció un llibre sobre córrer -explica-. La meva parella és molt esportista i molt exigent, i aquest llibre m'ha fet entrar". La Carolina no busca solucions als seus problemes en aquests manuals, però explica que alguna cosa bona se'n pot treure: "No sóc consumidora habitual de llibres d'autoajuda, però sí que és cert que alguna vegada n'he comprat algun. Sóc mare d'una nena i en ocasions es fa difícil portar-ho sola, i de vegades he fet una ullada a algun manual d'aquest camp".

Filosofia barata?

Els més generosos parlen de filosofia de butxaca; d'altres, directament, de filosofia barata. El que és cert és que l'autoajuda aborda preguntes que fa segles que ens plantegem. Jordi Sánchez, filòsof i autor de La resposta filosòfica. Podem arribar a la felicitat a través de la filosofia? (Comanegra), explica: "Per mi, no hi ha filosofia de butxaca. Crec que hi ha filosofia rebaixada i filosofia divulgativa. Els temes es barregen dins del sac de l'autoajuda i també podríem parlar de psicologia de butxaca, crec que està més a prop de la psicologia que de la filosofia". Sánchez precisa que "el món clàssic té un paper molt important; Plató i Aristòtil posaran les bases de tot el que després entendrem com a filosofia, però quan la filosofia comença a entendre's com a forma de vida, és quan més relació podríem trobar amb els temes de l'autoajuda". De fet, en la filosofia podem trobar maneres d'entendre certs problemes quotidians i, com apunta Jordi Sánchez, "trobar principis de camins que mai ens hem atrevit a caminar". "En filosofia podem trobar tot el que sabem i el que no sabem. La filosofia és el primer moment de la pregunta del què", afegeix. Per tant, es pot concloure que filosofia i autoajuda conflueixen en el fet que continuen buscant respostes a les grans preguntes de sempre: Cap on es dirigeix la meva vida? Què en puc esperar?

Un psicòleg de paper?

La principal crítica als llibres d'autoajuda és que es caracteritzen per oferir respostes fàcils per a problemes personals complicats. El psicòleg Ricard Cayuela creu que l'èxit d'aquests llibres "és un corrent que es desenvolupa amb la societat de consum i que prové d'una obsessió per facilitar les coses". "El creixement dels manuals d'autoajuda ve de vendre la idea que qualsevol cosa la pot solucionar un mateix amb l'ajuda d'un llibre", afegeix. Cayuela afirma: "És més fàcil agafar un d'aquests manuals que trucar a la porta del psicòleg, tot i que el fet de llegir aquests llibres també fa perdre la por a anar-hi. La majoria de gent pot dir que el llibre d'autoajuda no serveix per a res, però es continuen venent i aquí hi ha una contradicció". En aquest punt hi veu algun perill: "Són manuals que requereixen molta disciplina i els veig molt alliçonadors, però amb una instrucció molt falsa. Potser n'hi ha alguns que són molt seriosos i que parlen d'aprofitar més el potencial que tens, però la majoria segueixen la ideologia imperant en el món d'avui: has de triomfar, has de ser ric, el més guapo... i, en aquest moment, s'està demostrant que és una fal·làcia". Cayuela posa l'alerta especialment en llibres del tipus "com passar de ric a pobre; el positivisme està bé però s'ha de tocar de peus a terra".

El perquè de l'èxit

L'editor de Proa i Pòrtic Josep Lluch considera que l'èxit d'aquests llibres radica en el fet que "judicis de valor que hem heretat han estat qüestionats i no acabem de tenir clar en quins valors ens hem d'apuntalar". "D'aquesta crisi en neix una inseguretat que procurem pal·liar amb llibres que reflexionen sobre els valors o que, en alguns casos, donen pautes de conducta. D'altra banda, el pragmatisme contemporani ens porta a creure que tot, fins i tot nosaltres, té un manual d'instruccions", afirma l'editor. S'han perdut els referents i la gent d'avui que té inquietuds en busca de nous. Segons Lluch, perquè sigui un èxit, un llibre d'autoajuda "ha de ser clar, ha de consolidar racionalment les nostres intuïcions i no ha de contradir la ciència; per definició, ha de facilitar-nos una millora en la nostra vida". Segons Lluch, "solen referir-se a la gestió de les emocions i al benestar personal, però també es poden referir a l'èxit econòmic". Josep Lluch lamenta que alguns d'aquests llibres prometen el que no poden oferir i que se n'escriuen alguns que no fan cap aportació interessant.

stats