Comerços de protecció oficial per combatre la gentrificació a Ciutat Vella

L'Ajuntament de Barcelona obre un concurs per adquirir locals i ajudar a diversificar el comerç

Primer s'ha publicat un concurs amb el qual l'Ajuntament adquirirà locals en baixos que estiguin en desús, als quals destinarà un milió i mig d'euros, comptant compra i rehabilitació, als barris del Raval i del Gòtic Sud. I després, un cop siguin del consistori, els adjudicarà mitjançant un altre concurs perquè es "diversifiqui el comerç" a Ciutat Vella, en paraules de la regidora del districte, Gala Pin. 

Amb aquest model, dins el programa de baixos de protecció oficial (BPO), l'equip de Colau espera oferir a preus "per sota del de mercat" locals habilitats per compensar el context de "forta pressió immobiliària", "gentrificació" i "falta de diversitat, monocultiu" d'establiments de restauració, allotjaments turístics i alimentació. 

El concurs es dividirà en tres lots. Al primer, al Gòtic Sud, s'hi destinaran 500.000 euros, i al segon, al Raval Sud, 450.000. Mentre que en aquests dos primers lots es prioritzaran locals en bon estat, al tercer lot, entre el Raval Sud i el Gòtic Sud, es buscaran locals en un estat de conservació "molt deficient", de forma que l'adquisició de l'Ajuntament pugui ajudar a la seva restauració. De fet, del milió i mig d'euros previst per a aquest projecte, 1.100.000 euros són per a la compra i 400.000 es destinaran a les rehabilitacions. 

Aquests nous baixos, que es pagaran "a un preu raonable, però no d'especuladors", se sumen als vuit locals que ja té el consistori i que al setembre s'adjudicaran a nou comerços. La diferència és que aquests primers vuit locals destinats a fer baixos de protecció oficial ja eren prèviament propietat de l'Ajuntament. 

El projecte "s'inspira en París, on sorprèn que en àrees molt turístiques hi hagi llibreries i altres tipus de comerç –ha dit Gala Pin–. Allà es van dur a terme als anys 80 unes polítiques públiques destinades a fomentar la diversitat econòmica", ha afegit.

Més continguts de