Societat 25/11/2020

Barcelona revisarà els protocols d'actuació policial després del tiroteig contra el sensesostre

Batlle evita donar detalls de l'operatiu, descarta dimitir i demana un debat reposat sobre les Taser

Maria Ortega
3 min
Captura d’un vídeo del moment en què el SEM atenia l’home.

BarcelonaTot està en investigació, els protocols s'hauran de revisar perquè el desenllaç ha sigut greu i l'Ajuntament no vol entrar en especulacions. Són les tres premisses que ha defensat el tinent d'alcalde de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, sobre l'actuació de la Guàrdia Urbana que va acabar amb un agent disparant contra una persona sense sostre al passeig Sant Joan. Batlle ha evitat fer concrecions sobre el cas, i no ha aclarit si s'ha pogut confirmar que l'home amenaçava la policia amb un ganivet o si els agents hi havien interactuat abans. En canvi, ha insistit que el que va passar dissabte al vespre són fets "molt excepcionals" a la ciutat, on és poc habitual que la policia faci ús d'una arma de foc, i que precisament per això, i tenint en compte que el resultat de l'operatiu "no va ser el desitjat", estan obligats a fer una "anàlisi acurada dels fets" i dels elements de millora que es puguin introduir.

Tampoc ha volgut entrar a matisar les seves paraules quan va assegurar que el Marjan, l'home de 43 anys que va rebre el tret, s'hauria abraonat sobre els agents, i ha defensat que aquesta era la informació que ell tenia en el moment de la primera valoració. Preguntat sobre si es considera justificat que l'agent que va disparar portés l'arma a la mà mentre el sensesostre ferit fugia, com es podia veure en unes imatges difoses per aquest diari, ha assegurat que serà la investigació la que haurà de determinar aspectes com aquest.

En paral·lel, la Fundació Arrels ha anunciat que es presentarà com a acusació popular en la causa del jutjat d'instrucció de Barcelona que porta el tiroteig de dissabte. De moment l'únic investigat en el cas és l'home ferit de bala per un delicte d'atemptat a agent de l'autoritat. "Ens presentem com a acusació popular per estar informats al detall del procediment, demanar actuacions durant la fase d'instrucció (com l'oportunitat d'aportar testimonis o imatges) i vetllar perquè es tingui en compte la perspectiva de les persones sense llar en el procés", ha explicat l'entitat en un tuit.

Debats que "no es poden fer en calent"

Per la seva part, Batlle ha dit que debats com el de l'ús de les pistoles Taser, que han reclamat els sindicats policials i que també han proposat des de l'oposició, "no es poden fer en calent" i que no es pot "especular" sobre si el dispositiu hauria acabat diferent si la policia municipal hagués disposat d'aquesta arma, com els Mossos d'Esquadra. El tinent d'alcalde ha assegurat que sí que acudirà a donar explicacions al Parlament si se li demana i ha descartat dimitir, com ha plantejat la CUP. "Dec tenir el rècord de peticions de dimissió de la CUP", ha ironitzat en referència a la seva etapa al capdavant dels Mossos.

Sobre l'estat de salut del l'home ferit, ha detallat que continua greu però estable. I quant a l'agent que va disparar, ha precisat que actualment està actiu però no operatiu perquè és el que marquen els protocols per a situacions d'aquest tipus i que no s'ha fixat una data per a la seva reincorporació. Batlle ha afegit que s'ha posat tota la informació en mans dels Mossos, que són els que han instruït l'atestat i l'han entregat al jutjat d'instrucció. La Guàrdia Urbana també ha obert una informació reservada a la unitat d'afers interns, que es traslladarà a l'autoritat judicial. Ara estan pendents de les determinacions que faci el jutge, incloent-hi una possible reconstrucció dels fets per aclarir les circumstàncies de l'incident.

El govern municipal ha volgut posar en valor "l'activitat rutinària" de la Guàrdia Urbana a l'espai públic, molt especialment l'assistència als sensesostre. Fins ara aquest any, ha dit Batlle, els agents han assistit 14.571 persones que viuen al carrer.

stats