IMMIGRACIÓ

L'equip de govern, format per CiU, PSC i ERC, aprova la moció sense el suport de l'oposició

L'Ajuntament de Vic demana que l'informe d'arrelament sigui vinculant

La resolució és més suau que altres mocions aprovades en municipis com Salt o l'Hospitalet. Vic sol·licita que el certificat que aprovi tingui incidència en l'atorgació del permís de residència o el reagrupament familiar, sobretot si és negatiu

L'Ajuntament de Vic (Osona) ha aprovat avui una moció en la qual demana que els informes municipals que faciliten als immigrants l'obtenció del permís de residència per arrelament i el reagrupament familiar tinguin caràcter "vinculant", sobretot si són negatius. Fins ara, aquestes resolucions eren només de caràcter consultiu. La moció ha estat aprovada en el ple per l'equip de govern, integrat per CiU (8 regidors), PSC (4) i ERC (2). Per motius diversos, el text ha estat rebutjat pels partits de l'oposició: la xenòfoba Plataforma per Catalunya (4 regidors), ICV-EUiA (1) i els independentistes de la CUP (2).

"Els Ajuntaments s'han de considerar com les administracions amb més capacitat per certificar la realitat del seu entorn, i amb aquests efectes han de participar activament en els processos d'acollida i arrelament de la nova ciutadania", subratlla la moció aprovada, més suau que iniciatives semblants preses anteriorment per altres consistoris catalans, com els de Salt o l'Hospitalet. El text no fa cap referència a l'ordenança de civisme, per evitar una vinculació directa entre immigració i incivisme.
La proposta introdueix més matisos. Vic demana que el procés lligat a l'informe d'arrelament sigui considerat un acte administratiu, de manera que la persona implicada tingui dret a reclamar en cas d’una resolució negativa.


El ple municipal de Vic, que ha generat molta expectació mediàtica, ha afrontat una altra qüestió polèmica en matèria d'immigració un any després de la crisi del padró. A principis del 2010, la ciutat va anunciar la voluntat de no inscriure al padró els immigrants en situació irregular. Després d'una tempesta política, l'Ajuntament va decidir fer marxa enrere i va acatar un informe de l'Advocacia de l'Estat que desvinculava els permisos de residència i treball del dret a empadronar-se i a obtenir així les prestacions socials bàsiques.

Més continguts de