Societat 21/09/2018

L'Ajuntament atura les obres dels primers pisos rusc a Barcelona

L'empresa Haibu 4.0 treballava en un edifici amb habitacions tipus càpsula de 2,6 metres quadrats

Elena Freixa
2 min
Pisos 'rusc' a Barcelona?

BarcelonaEl projecte s'anunciava amb polèmica fa menys de dues setmanes: una empresa detallava la construcció d'habitacions de tipus càpsula de 2,6 metres quadrats agrupades en un mateix espai i amb zones comunes com el lavabo o la sala d'estar. Aquest primer precedent de pisos rusc a Barcelona no tirarà endavant després que l'Ajuntament hagi aturat les obres argumentant que aquests habitatges no s'ajusten a la llei.

"L'infrahabitatge i els projectes que faciliten l'amuntegament no són legals", ha sentenciat la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz. Ha dit que els treballs que s'estaven duent a terme en un edifici del districte Sants-Montjuïc s'han paralitzat per ordre municipal: "Cap llicència permet tirar endavant obres d'aquesta mena".

Els promotors del projecte, l'empresa Haibu 4.0, van anunciar la intenció de construir aquesta primera promoció de pisos rusc, que inclouria entre 10 i 30 habitacles pensats per a persones de la ciutat amb un nivell d'ingressos baix, com una solució per fer accessible l'habitatge. "Si els polítics no fan res, que tampoc es tanquin en banda a les propostes. No és indigne també que gent amb feina hagi de dormir en un caixer", defensava aquest divendres el portaveu de l'empresa promotora, Edie Wattenwil, quan va saber la clausura de les obres.

La tinent d'alcalde ha explicat que un cop es van assabentar de les intencions de l'empresa promotora van activar els inspectors municipals, que van comprovar que "no hi ha cap tramitació administrativa per fer aquest tipus d'obres a cap edifici de Barcelona". La Guàrdia Urbana s'ha presentat a la nau en qüestió, ubicada al carrer Constitució, per anunciar que havien d'aturar els treballs.

Haibu al·lega que abans de la visita dels agents havia rebut la de dos inspectors municipals que els havien informat que el tràmit telemàtic que havien fet per fer obres menors "no era correcte". "Si no ho hem fet bé, pagarem una multa, però no hi ha motius per aturar les obres", ha defensat el promotor a l'ARA. La intenció de l'empresa, ha dit, era tirar endavant la construcció tot i acceptar que la proposta dels habitacles contravé aspectes de la llei d'habitatge vigent a Catalunya i que el projecte tenia molt difícil rebre el vist-i-plau per poder ser habitable.

Wattenwil ha lamentat els "atacs" que ha rebut la seva proposta i ha insistit que el que proposen està "lluny de ser un infrahabitatge". Ha insistit que els habitacles no estan pensats per viure-hi sinó per dormir-hi i que els espais comuns són els que permetrien parlar globalment d'habitatges. També ha incidit en l'aspecte "social" de l'empresa, defensant que amb els 200 euros mensuals que volien treure del lloguer de cada habitable "no faríem beneficis fins d'aquí a deu anys" i assegurant que l'únic objectiu de l'empresa Haibu és "ajudar la gent que no poc accedir a l'habitatge".

Sanz ha reafirmat que el govern municipal estarà "molt atent" perquè ni aquest ni projectes similars s'impulsin a Barcelona. Ha reiterat que l'Ajuntament està per l'habitatge assequible però que en cap cas legalitzarà una iniciativa que obri la porta als "infrahabitatges".

stats