L'Ajuntament nega a l'últim moment la nova ubicació de l'Escola Entença per al curs vinent

El trasllat dels mòduls a uns jardins de l'Eixample no serà possible de cara al setembre

Nova galleda d'aigua freda per a les famílies de l'Escola Entença, situada de manera provisional en un espai de l'Escola Industrial de Barcelona. Després de molta mobilització i d'arribar a tancar-se durant una nit al vestíbul de l'Ajuntament, el centre va rebre la notícia que, de cara a l'inici del curs 2019-2020, es traslladaria –tot i que de manera provisional– a un nou espai: e ls jardins de Marcos Redondo, a la cruïlla entre Comte Borrell, Buenos Aires i l'avinguda Sarrià. Les famílies feia tres anys i mig que reclamaven una ubicació definitiva i insistien que l'espai actual ja havia quedat petit per acollir tots els alumnes que ara té l'escola i que, a més, està molt a prop d'una subestació elèctrica. Després de la protesta va arribar l'oferta del nou espai provisional. I certa calma. Però el fet que els jardins acollissin mòduls no va agradar tots els veïns de la zona, que aquests dies s'han mobilitzat per no perdre el poc verd que tenen –i evitar problemes de mobilitat– i s'han constituït en plataforma per prendre, si cal, accions legals per evitar-ho.

Ara hi ha hagut un nou canvi: el consistori ha anunciat a les famílies que el nou espai no estarà preparat per al curs vinent i que, per tant, l'Escola Entença haurà de continuar al seu espai actual un any més. El motiu oficial: raons tècniques i jurídiques. No es descarta, però, que aquest sí que pugui ser l'emplaçament provisional per al següent curs. "Els motius d’aquest ajornament són la consolidació de la seguretat jurídica i les dificultats tècniques que han sorgit en la ubicació provisional relacionades amb la situació de les canalitzacions subterrànies d’aigua, que s’han de traslladar", apunten fonts municipals, que asseguren que es tindran en compte totes les alternatives per garantir que, el setembre del 2020, hi haurà una ubicació per a l'escola. 

L'escola 'nòmada': tres anys esperant una ubicació definitiva

Les famílies se senten enganyades. Encara esperen que es concreti l'operació que ha de servir per alliberar la seva possible ubicació definitiva: un solar al carrer Provença on estava previst que es fes l'ampliació de l'Hospital Clínic, però que si avança el projecte per fer aquest creixement a l'Escola Industrial quedarà alliberat. I, en paral·lel, remarquen que és urgent tenir un espai provisional més gran que l'actual i amb millors condicions per fer créixer els mòduls fins que el nou edifici sigui una realitat. El consistori apunta ara que, vist l'obligat canvi de rumb, es compromet a i mpulsar actuacions immediates per al condicionament de l'actual espai provisional, tant pel que fa als mòduls, com al pati i a les condicions per garantir la salut dels infants. I insisteix que la seva aposta per la ubicació definitiva és el solar del Clínic, però que l'operació s'ha de desencallar amb altres administracions.

El canvi de plans municipal el van comunicar ahir representants del districte de l'Eixample a una representació de l'escola. En van sortir, òbviament, decebuts i amb la sensació que, un cop més, se'ls ha fet un pronòstic que no s'ha complert. L'escola, de fet, va néixer el curs  2016-2017 amb el compromís de passar tres o quatre cursos en mòduls. Ha tingut sobre la taula quatre possibles ubicacions, tres de les quals ja descartades. 

Els jardins d'una cruïlla de l'Eixample, la nova proposta d'ubicació provisional per a l'Escola Entença

Fins ara, a banda de la idea inicial d'ubicar-se a l'antiga presó Model –on, més tard, van decidir ubicar una nova escola–, el centre també ha tingut propostes per instal·lar-se de manera  definitiva en un edifici destinat a habitatges socials a la confluència dels carrers Londres i Villarroel, en litigi judicial per haver-se aixecat en un solar destinat a zona verda i, també, en uns terrenys de l'Ajuntament situats a la mateixa Escola Industrial. Després de la tancada la setmana passada, les famílies de l'escola van aconseguir una reunió amb l'alcaldessa, Ada Colau, i  una altra amb el president i la vicepresidenta del Consorci d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray i Laia Ortiz, així com el comissionat d'Educació, Miquel Àngel Essomba; la gerent del Consorci d'Educació, Mercè Massa, i el conseller tècnic del districte de l'Eixample, Jordi Matas. Tot semblava encarrilat per tenir a punt ja al setembre la nova ubicació provisional. No serà així. 

Més continguts de