L'Ajuntament fa marxa enrere i el ninot de l'orxateria El Tio Che del Poblenou tornarà avui al seu lloc

El consistori n'havia ordenat la retirada perquè incomplia l'ordenança

El ninot d'El Tio Che, que ha presidit durant 20 anys la terrassa d'una orxateria del barri del Poblenou de Barcelona, tornarà avui al seu emplaçament habitual, després que l'Ajuntament hagi rectificat l'ordre de retirada en considerar ara que "forma part de la imatgeria festiva" del barri.

L'estàtua va ser retirada divendres passat per ordre del districte de Sant Martí, després que una inspecció ordinària de l'ordenança de terrasses detectés que l'orxateria no tenia autorització per instal·lar l'estàtua i s'iniciés el corresponent procés sancionador.

Durant el cap de setmana, la retirada del ninot d'El Tio Che ha desencadenat la polèmica a les xarxes socials i també la solidaritat dels veïns, molts dels quals s'han acostat a l'emblemàtica orxateria barcelonina per manifestar-los el seu suport i el rebuig a la mesura ordenada pel consistori.

Avui, segons han informat fonts municipals, "el districte de Sant Martí ha valorat oportú arxivar l'expedient, ja que el fet sancionable era un ninot més propi de la imatgeria festiva del Poblenou que de la promoció de l'establiment", i ha ordenat que es reinstal·lés l'estàtua i es retirés la multa de 105 euros imposada.

Divendres l'Ajuntament de Barcelona va remetre una notificació per anunciar a l'orxateria que ni l'estàtua ni una paperera exterior complien l'ordenança municipal i els va imposar una sanció de 105 euros, segons va explicar a l'ARA Teresa Moreno, una de les propietàries de l'orxateria.

La multa, va explicar, va arribar sense avís previ i la propietària de l'establiment va retirar el ninot immediatament.

Moreno va explicar que el 'senyor Che' fa més de 20 anys que és a la vorera, apartat i al costat d'un arbre, però visible per a la nombrosa clientela que s'hi atura quan passeja per la rambla. "Mai hauria pensat que fos un destorb o un problema", va afegir Moreno. "Però les coses fa 20 anys potser eren menys dràstiques, i és cert que a la normativa no hi figura", va admetre.

El 'senyor Che', com l'anomena Moreno, va ser un encàrrec que els amos de l'orxateria van fer fa dues dècades a un faller valencià. Des d'aleshores sempre ha estat davant de l'establiment. Aquesta tarda el ninot tornarà al seu lloc, després que divendres fos traslladat de manera temporal a Can Saladrigas, l'edifici on hi ha el Centre d'Imatgeria Festiva del Poblenou i on es guarden els gegants del barri.

Més continguts de