INVESTIGACIÓ
Societat 02/01/2011

La fiscalia ordena investigar l'actual equip de govern de Roses per suposats pagaments fraudulents

Les investigacions s'han engegat arran d'una denúncia que el grup municipal de CiU a Roses ha portat davant la fiscalia. Segons la denúncia, l'ajuntament hauria pagat factures inexistents de les àrees de Festes, Esports i Turisme

Acn
3 min
Ajuntament de Roses (Alt Empordà)

GironaLa fiscalia ha ordenat investigar l'actual equip de govern de Roses (PSC, ICV, PP i GIR) per suposats pagaments fraudulents. El cas s'ha engegat arran d'un escrit on es denuncia que l'ajuntament hauria pagat factures inexistents de les àrees de Festes, Esports i Turisme. Els imports s'estenen entre els 45 i els 5.000 euros i, segons exposa la denúncia, aquests pagaments s'han fet sense tenir en compte informes contraris emesos per funcionaris municipals. L'escrit també recull que l'alcaldessa hauria arxivat 'sense més' una trentena d'expedients sancionadors després que caduquessin i alerta de l'existència d'un possible delicte urbanístic a la zona d'influència del Parc Natural del Cap de Creus.

Les investigacions, que porta un jutjat de Figueres, s'han engegat arran d'una denúncia que el grup municipal de CiU a Roses (Alt Empordà) ha portat davant la fiscalia. A l'escrit, els regidors alerten de l'existència de possibles actuacions il·legals en el si del govern quadripartit del municipi, encapçalat per la socialista Magda Casamitjana.

La majoria de fets denunciats, tots corresponents a l'any 2009, fan referència a aspectes fiscals. D'entrada, l'escrit recull que, mitjançant decrets d'alcaldia, es van ordenar pagar una desena de factures per serveis que no constaven enlloc. Les factures afecten les àrees de Festes, Esports i Turisme, i el seu import s'estenia entre els 45 i els 5.518 euros.

A més, la denúncia també indica que 'en tots els casos' els tècnics responsables de les àrees i la intervenció municipal s'havien oposat al pagament. En concret -segons especifica l'escrit- havien emès informes on recollien que les factures 'en cap cas' s'havien de pagar perquè no corresponien 'a compres de béns o serveis encarregats per l'ajuntament'.

Arxiu 'massiu' d'expedients sancionadors

En matèria econòmica, l'escrit que el grup de CiU ha fet arribar a la fiscalia també denuncia que l'alcaldessa, mitjançant un sol decret, va arxivar 'sense més' 29 expedients sancionadors després que caduquessin. Aquestes multes s'havien imposat a particulars o empreses per incomplir les ordenances de recollida i tractament de residus, el reciclatge o la neteja viària.

Els convergents demanen que s'investigui l'afer perquè, segons exposen, si bé els expedients oberts poden haver caducat, 'els delictes o faltes no han prescrit'. Per tant, CiU indica que s'hauria d'haver iniciat un nou procediment i no arxivar les multes de manera 'massiva', fet que fa sospitar els convergents que la finalitat era la de 'perdonar el cobrament de les sancions reglamentàries'.

Finalment, en el camp comptable, la denúncia també demana investigar l'actuació que va tenir l'equip de govern a l'hora de portar a terme la Festa Andalusa (que al municipi es va celebrar per primer cop el maig del 2009). L'escrit de CiU recull que, tot i que l'ajuntament en va assumir l'organització, 'cap dels ingressos' van estar sota control però sí la gran majoria de les despeses.

Possible delicte urbanístic i ambiental

Per últim, l'escrit que ha engegat el cas també alerta de l'existència d'un possible delicte urbanístic a la zona d'influència del Parc Natural del Cap de Creus. La denúncia qüestiona la legalitat de les obres d'ampliació d'una barraca 'situada en sòl rústic', el propietari de la qual és familiar d'un dels regidors de l'equip de govern.

L'escrit presentat pel grup municipal de CiU informa a la fiscalia que es va demanar informació a l'alcaldessa sobre les obres, però que els documents que 'sis mesos més tard' els va lliurar 'no aclareixen res'. Per això, els convergents demanen que s'obri una investigació per determinar si s'està davant d'un 'delicte mediambiental per l'existència, presumptament il·legal, d'una construcció en zona protegida, rústega i dins l'àmbit d'influència del Parc Natural del Cap de Creus'.

La fiscalia de Medi Ambient i Urbanisme ha remès la denúncia, i els documents de què s'acompanya, als Jutjats de Figueres. El fiscal ha ordenat que s'investiguin els fets recollits a l'escrit i que, en funció del que es conclogui, s'obri un procediment judicial o bé s'arxivi el cas.

stats