Tensió i càrregues a la confluència de marxes d'espanyolistes i antifeixistes a Sarrià

El mes de març passat l'Ateneu Popular de Sarrià va patir un atac feixista

El barri de Sarrià ha tornat a ser l’escenari d’un enfrontament entre manifestants antifeixistes i espanyolistes. Ha sigut aquesta tarda, quan una seixantena de membres de l’Ateneu Popular de Sarrià i del CDR del barri han intentat accedir a una concentració unionista que s’havia convocat a la plaça Artós. Els volien fer fora al crit de "Barcelona serà la tomba del feixisme", "El feixisme avança si no se’l combat" i "Nazi muerto abono pa’ mi huerto".

Quan els independentistes han arribat a la plaça –n’hi havia alguns d’encaputxats–, però, els Mossos han carregat contra el grup i ràpidament s’han enretirat en direcció al casc antic del barri. Segons ha publicat la CUP, les porres han provocat ferides en alguns manifestants independentistes. "Vam convocar la manifestació ahir quan ens vam assabentar de la seva: si no ocupem els seus espais, es faran forts", han explicat fonts de l’Ateneu, que el passat mes de març va patir un atac feixista que va cremar l’interior de l’edifici i el va deixar inutilitzable.

Després d’aquests primers moments de tensió, diversos furgons dels antiavalots han escortat la manifestació espanyolista, que ha tallat la ronda General Mitre, el carrer Sant Joan Bosco, la Via Augusta i el carrer Balmes. Els manifestants han desfilat entre crits de "Viva el rey", "Puigdemont a prisión" i "España unida jamás será vencida" i han anat sumant gent al llarg del recorregut. També s’ha sentit algun "Els carrers seran sempre nostres". Els assistents portaven banderes d'Espanya –moltes lligades a la cintura–, de la Guàrdia Civil, de Tabàrnia i alguna de Catalunya. N’hi havia un de disfressat de Periquito, la mascota de l’Espanyol; i un altre que duia una boina carlista. Grups de noies anaven col·locant enganxines amb la bandera espanyola als fanals.

Segon moment de tensió

Un segon moment de tensió s’ha produït, però, quan la manifestació ha passat per davant la Institució Cultural del CIC, una escola d’idiomes i batxillerat adherida a l’entitat Nova Escola Catalana. Quan els manifestants han passat per davant, s’han aturat i han increpat els professors que estaven a punt de sortir. Entre ells hi havia el director, Oriol Olivé, que ha dit que la situació era una "llàstima". "Els Mossos ens han avisat que passaven perquè el 27 de setembre de l’any passat van entrar i van agredir tres professors, però no hem sigut a temps de marxar", ha explicat.

La manifestació espanyolista l’havia convocada el col·lectiu Los de Artós, que habitualment es troba en aquesta plaça, perquè avui es complia un any de la seva creació. El compte de Twitter @losdeartos, de fet, animava a utilitzar l’etiqueta #volvemos12mesesdespués, i parlava d'una "cercavila festiva".

Segons alguns dels manifestants, però, també hi han acudit simpatitzants d’altres grups de la ciutat, com Barcelona con la Selección i veïns de poblacions del voltant de Barcelona que s’hi han acostat per donar suport al grup de Sarrià. La majoria rondaven la vintena, o no hi arribaven. Aquest és el cas d’un jove de Sant Cugat que diu que s’ha assabentat de la manifestació a través de l’Instagram. "Venim perquè als nostres pobles, i tampoc a les nostres universitats, no trobem espais on ens sentim còmodes per expressar el que pensem", ha explicat mentre la manifestació avançava i tallava el trànsit al seu pas.