Albert Bramon assegura que els policies nacionals investigats per les càrregues de l’1-O a Girona acabaran declarant

El subdelegart del govern espanyol a Girona creu que la causa segueix el "procés normal”

Per al subdelegat del govern espanyol a Girona, Albert Bramon, és “normal” que l’advocada de l’Estat hagi demanat la suspensió de les declaracions dels 22 policies nacionals que estan sent investigats per danys, tortures i lesions arran de les càrregues de l’1-O a Girona. “Qualsevol persona a qui se cita a declarar té dret a demanar un temps per poder-se estudiar la declaració i, a la vegada, com que l’advocada de l’Estat és la persona que els acompanyarà en el moment de la declaració, també demana un temps més per poder-s’ho estudiar. Per tant, se segueix el curs normal de qualsevol persona”, ha defensat Bramon, que, en un primer moment, ha dit que l’advocada “havia seguit les ordres del jutge” quan havia demanat la suspensió de les declaracions.

Els advocats del col·lectiu Dret a Defensa, que representen els ajuntaments de Girona, Aiguaviva i Sant Julià de Ramis i les més de 200 víctimes, critiquen que l’advocada de l’Estat “no està personada a la causa”, però ha demanat la suspensió de la declaració dels 22 agents. A la pregunta de per què l’advocada de l’Estat encara no s’ha personat a la causa, Bramon ha insistit que “de moment hi ha d’haver les declaracions”, i ha reiterat que “com qualsevol persona, necessita un temps per preparar-s’ho, i més havent-hi més gent implicada; no és una sola persona, i hi ha un 'timing' que s'ha de respectar”.

Fa un any i mig que la causa està oberta al jutjat d’instrucció número 2 de Girona, però el subdelegat ha al·legat que les citacions dels agents “són relativament recents” –els van citar a l'abril–, i que fins que a ella no se li comunica que representarà els policies investigats “no té per què començar cap mena d’estudi”. De fet, Bramon està convençut que els agents investigats acabaran donant la seva versió dels fets. “Els policies es presentaran a declarar, ells compliran les ordres, però ho faran acompanyats d’un advocat”, ha afegit.

Els 22 policies nacionals estaven citats a declarar els dies 10, 14 i 17 de juny, i aquest dilluns, 8 de juliol; però en tots els casos l’advocada de l’Estat va demanar la suspensió de la diligència. Els advocats van denunciar que “no hi ha cap base legal ni motiu que justifiqui” la mesura, i la van atribuir a un nou intent d’alentir l’avenç de la causa. Els 22 agents estan investigats pels delictes de tortures, lesions i danys arran de la seva actuació en cinc col·legis electorals de Girona: el Servei Municipal d'Ocupació, el Centre Cívic Pla de Palau, l’IES Dalmau Carles, l’Escola Bruguera i el Col·legi Verd.

El subdelegat del govern espanyol a Girona ha fet aquestes declaracions durant la inauguració de l'arrenjament del tram de ronda entre Illa Roja i Sa Riera, a Begur, on l’Estat ha pavimentat el camí i ha instal·lat unes baranes al llarg dels 150 metres que separen les dues platges, amb una inversió total d’uns 50.000 euros.