POLÍTICA
Societat 11/12/2013

Albiol, absolt d'incitació a l'odi

L'alcalde de Badalona assegura sentir-se "molt feliç" amb la sentència. L'acusaven per uns pamflets que vinculaven romanesos i delinqüència i s'enfrontava a un any de presó

Laura Díaz-roig
3 min

BarcelonaEl titular del jutjat penal 18 de Barcelona ha absolt l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, que estava acusat d'un presumpte delicte d'incitació a l'odi i discriminació pel repartiment, el 24 d'abril del 2010, de pamflets electorals que vinculaven els gitanos romanesos amb la delinqüència i els problemes de seguretat de la ciutat.

Tant el fiscal com l'acusació popular, exercida per SOS Racisme, demanaven un any de presó, una multa de 8.100 euros per a l'alcalde i la seva inhabilitació especial per al dret de sufragi passiu durant el temps de la condemna.

Segons la sentència, el jutge considera que García Albiol no va fer les declaracions ni els pamflets "amb la intenció d'injuriar els gitanos romanesos que residien a Badalona", sinó que volia "posar de manifest un problema o aconseguir vots, o ambdues coses alhora". "Per descomptat, cal recordar que no es pot cometre un delicte d'injúries per imprudència", diu el jutge Ignacio de Ramon Fors.

"Apreciar racisme o xenofòbia exigiria interpretar els termes d'una forma discutible", diu la sentència. "Es pot argumentar que una crítica greu i injusta contra els gitanos romanesos que viuen a Badalona podria afectar tots els romanesos i gitanos. Però aquest tipus d'especulació no té cabuda en un procés penal com a element interpretatiu per qualificar de racistes o xenòfobes unes declaracions", assegura i afegeix que més aviat s'observa "el contrari": "Albiol insisteix sempre que no vol criticar tots els romanesos i que la seva relació amb els gitanos és excel·lent".

@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } El magistrat creu que l'alcalde de Badalona no va fer les declaracions ni va distribuir els pamflets "per les característiques de les persones a qui criticava", sinó que "va derivar de la seva convicció que aquestes persones cometien delictes i probablement hauria dut a terme les mateixes accions si el grup que ell pensava que cometia nombrosos delictes hagués tingut unes altres característiques".

Paraules "inadequades"

@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } Durant el judici, Albiol va assegurar que els pamflets eren “material de comunicació” del grup municipal del PP, en aquell moment a l'oposició. “Que hi ha un problema d'integració amb aquest col·lectiu, no ho dic només jo, són dades objectives”, va dir.

Va explicar que als papers es recollien una sèrie de fotografies que, la majoria, havien estat fetes pels veïns i enviades al partit “com a motiu de denúncia de diferents problemàtiques a la ciutat, com la neteja, una onada d'incendis de cotxes estacionats al barri de Sant Roc, la sobreocupació de pisos i problemes de convivència i civisme”.

El pamflet es van presentar a la junta local del PP i el va aprovar. Segons Albiol, dels 15.000 impresos se'n van repartir uns 1.000. Va ser el dia 24 d'abril del 2010 en un acte amb la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho. “En lloc de generar un debat sobre les problemàtiques que plantejàvem, es va desenfocar el tema original i es va centrar el debat en la xenofòbia”, va dir l'alcalde.

Després, va explicar, va tenir moltes peticions dels mitjans de comunicació, que ell va atendre per “deixar ben clar que no hi havia intencionalitat de menysprear ningú”. “En algun moment potser vaig utilitzar una paraula no adequada”, va reconèixer.

Durant el judici el jutge ja va avisar el fiscal que "qualsevol ciutadà té dret a pensar que s'haurien d'expulsar els gitanos romanesos".

En un apunt al seu compte de Twitter, l'alcalde ha dit que es troba "molt feliç" per la sentència del jutjat penal 18 de Barcelona sobre el cas dels díptics que va repartir al costat de la líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, el 24 d'abril de 2010 per diversos barris de Badalona, i posteriors declaracions als mitjans de comunicació en la mateixa línia.

stats