SUCCESSOS

“Alcalde, no passa res, només són maniobres militars”

Veïns d’Espolla i Sant Climent pateixen la convivència amb l’exèrcit

Explosions, granades de morters que impacten contra arbres i murs i provoquen grans forats a terra, restes de metralla a la teulada de les cases... Ningú no ho diria, però parlem d’un racó de l’Alt Empordà. Un grup de veïns dels nuclis de Vilartolí (Sant Climent Sescebes) i els Vilars (Espolla) es queixen des de fa temps de les molèsties derivades de la proximitat del camp de tir de la base militar Álvarez de Castro de Sant Climent, situada en ple Parc Natural de l’Albera. “Vius amb sensació de perill, no ets sents segur ni a casa teva”, lamenta Joan Carles Torres, veí de Vilartolí.

L’últim episodi, i també un dels més greus viscuts fins ara, es va produir a principis de novembre: des del seu mas dels Vilars, Salomé Wimille podia veure el fum provocat pel llançament dels artefactes. “Era al jardí i de sobte vaig sentir una explosió molt forta. Semblava que ens estaven bombardejant”, relata. Després de córrer a refugiar-se a l’interior de l’habitatge, va trucar a l’alcalde d’Espolla, Carles Lagresa, que va contactar amb el cap de la base militar, el coronel Rafael Morenza. “Li va dir que no passava res, que eren maniobres”, explica Wimille. Però de seguida van comprovar que, com ja ha passat moltes vegades, la munició havia sortit del radi del camp de tir, situat entre Espolla, Sant Climent i Cantallops. El morter més pròxim es va trobar a 185 metres del mas de Wimille i la resta, a poc més de 200. “Són fets esporàdics i mai no hi ha hagut danys personals, però el risc és clar i evident”, diu l’alcaldessa de Sant Climent, Olga Carbonell, que juntament amb el seu homòleg d’Espolla es va reunir el 13 de novembre amb les autoritats militars de la base. “Van reconèixer l’error i es van disculpar per aquell episodi. A més, van obrir una investigació per esbrinar què va passar, si va ser un error de material defectuós o un error humà”, destaquen els dos alcaldes.

A banda d’això, les autoritats militars van adquirir tres compromisos urgents: tancar la zona de caiguda de projectils, reduir un quilòmetre aquesta zona pels vessants nord i oest, i contactar amb els propietaris de les finques on s’han detectat restes d’artilleria per demanar-los permís perquè els Tedax puguin anar a netejar-les.

Una zona transitada pels veïns

“La situació ja no pot empitjorar, llevat que passi alguna desgràcia. Aquesta última vegada va anar de molt poc”, adverteix l’alcalde d’Espolla. Segons ell, la situació ideal seria que no hi hagués el camp de tir, però admet que és complicat. “Molts veïns reclamen que es tanqui i l’altre dia li vaig trametre aquesta reivindicació al coronel, que va dir que ho notificaria a comandaments superiors”, explica Lagresa. Tot sembla indicar, però, que Rafael Morenza deixarà de ser properament coronel de la base, amb la qual cosa “potser haurem de tornar a començar”, apunta l’alcalde d’Espolla. “Si fessin el que han de fer, les molèsties només serien acústiques, però el perill existeix i el que ha passat aquest últim cop ha sigut molt greu: els danys podrien haver sigut irreparables”, subratlla Carbonell. L’alcaldessa de Sant Climent remarca que a banda dels veïns -amb prou feines són una trentena de persones- dels dos nuclis més afectats, “per aquesta zona transita gent que va a caçar bolets, a passejar, a caminar o amb bicicleta”.

Retrunyien els vidres de casa

Els inconvenients dels exercicis de tir de la base militar Álvarez de Castro, però, van més enllà de Vilartolí i els Vilars. “L’altra tarda retrunyien els vidres de casa, i les explosions se sentien des de Figueres”, assenyala Joan Carles Torres. I Josep Maria Tegido, veí d’Espolla, recorda que sovint es declaren incendis forestals a conseqüència de les maniobres. “Dir que tancant la zona s’eliminarà el perill és una presa de pèl. Que jo sàpiga, els morters van per l’aire”, comenta Tegido. Torres, veí de la zona, va una mica més enllà: “L’exèrcit de terra té uns plànols desastrosos i ha mostrat una incompetència brutal. Tot plegat et fa sentir impotent”.

Més continguts de