Societat 31/05/2011

Alemanya ja compta 15 morts pel bacteri dels cogombres

El govern espanyol estudia exigir responsabilitats a qui hagi atribuït als cogombres espanyols l'origen del brot

Redacció
2 min
Els laboratoris alemanys analitzen els cogombres procedents de l'Estat espanyol / EFE

BarcelonaQuinze persones han mort pel brot infecciós a Alemanya atribuït en principi a una partida de cogombres espanyols, davant la qual cosa Espanya ha anunciat avui que demanarà ajudes a la UE per pal·liar les pèrdues i estudia demanar indemnitzacions pel que considera unes acusacions "sense fonament".

El brot infecciós es deu a una variant del bacteri intestinal E. coli enterohemorràgic, a causa de la qual avui s'ha produït una nova mort a Alemanya, que se suma a les catorze registrades fins ahir. Els casos d'infecció pel bacteri intestinal són 1.200.

El ministre alemany de Sanitat, Daniel Bahr, va alertar que el focus infecciós continua actiu i "lamentablement cal comptar amb un creixent nombre de casos".

Davant el que considera acusacions "precipitades i sense fonament" pel bacteri intestinal, Espanya es planteja demanar a la Unió Europea (UE) "algun tipus d'indemnització". El secretari d'estat espanyol per a la UE, Diego López Garrido, diu que cal esperar els resultats de les anàlisis sobre l'origen del brot abans d'adoptar una mesura d'aquest tipus i assenyala que les empreses espanyoles afectades podrien iniciar "procediments de responsabilitat civil", encara que hauran de ser elles mateixes les que "prenguin la iniciativa".

A Suècia ha mort avui una persona que havia viatjat a Alemanya i hi ha 39 presumptes casos d'E.coli, tots vinculats amb viatges al nord d'Alemanya, segons han dit les autoritats. També un petit nombre de casos s'ha registrat al Regne Unit, Dinamarca, França i Alemanya, també en persones que han viatjat a Alemanya.

També un home que havia passat pel país germà ha estat ingressat a Sant Sebastià amb símptomes del bacteri.

L'agent patògen E. coli s'ha detectat en cogombres importats de l'Estat espanyol però no està clar si es van contaminar durant el transport o a Alemanya. És per això que la ministra espanyola de Medi Ambient, Rosa Aguilar, ha demanat a Alemanya que "parli clar" i doni ja els resultats, perquè "no només s'ha parlat de cogombres espanyols, també d'holandesos". "Això és un cop absolutament injust al sector productor espanyol", ha afegit Aguilar, que ha anunciat que dimarts, a la reunió informal dels ministres agrícoles comunitaris, plantejarà que la Unió Europea respongui a un sector espanyol al qual se li està fent un "dany irreparable".

p { margin-bottom: 0.21cm; }

stats