En breu
Societat 16/10/2011

Alerta a les Canàries

L. Bonillla
2 min
Alerta a les Canàries

Més mesures de seguretat

"Ja no hi ha dubte, hi ha un volcà allà sota". Amb aquestes paraules confirmava ahir el president del Cabildo de El Hierro, Alpidio Armas, el que els científics feia dies que apuntaven: les erupcions submarines dels últims dies corresponen a un volcà. Segons Armas, el volcà no representa cap perill, ja que es troba a dos quilòmetres i mig de la costa i el poble de La Restinga ja ha sigut evacuat. No obstant, l'erupció submarina ja està a menys de 150 metres de profunditat i augmenten les possibilitats que apareguin fenòmens explosius, que tampoc posarien en perill la població.

No obstant, en confirmar-se l'existència del magma, el pla de protecció civil per risc volcànic de Canàries (Pevolca) va ampliar ahir un quilòmetre el perímetre de seguretat al voltant del poble pesquer de La Restinga. També és va elevar fins a la fase 1 d'emergència el nivell d'alerta volcànica. Així mateix, es va ordenar abandonar el municipi als veïns que havien tornat a casa seva durant unes hores per recollir les seves pertinences. "Ara que se sap de manera fefaent que hi ha una erupció" i no se sap com evolucionarà, és "procedent" que es prohibeixi l'accés dels veïns al poble, va dir Armas, que, dies abans, havia qüestionant la necessitat d'evacuar el poble de La Restinga.

Magma a prop de la costa

Els científics a bord del vaixell Capitán Ignacio Lozano que divendres van arribar a la zona per analitzar la taca que va sorgir arran de la primera erupció, van ser els que van trobar ahir material magmàtic fumejant -ja no és només sofre- a dos quilòmetres i mig del port de La Restinga, cosa que confirma l'existència d'un volcà submarí. Tant el vaixell com l'helicòpter que sobrevolava la zona van abandonar immediatament la zona i es va tancar l'accés al port.

Tremolor sísmica

L'aparició de les restes d'erupció volcànica se suma a les taques dels últims dies. Els experts creuen que l'erupció volcànica ha crescut sota l'aigua i ha provocat l'aparició de material magmàtic a la superfície de les aigües d'El Hierro. Això ha coincidit amb la intensificació d'una tremolor sísmica, un fenomen característic de les erupcions. Els pescadors han informat a Efe que la taca ja hauria arribat a la zona coneguda com a Mar de les Calmas i catalogada com a reserva marina per la seva riquesa natural.

stats