Alerta per l’amiant a l’antic cinema Urgell

Els veïns demanen veure el projecte abans que es toqui cap element de la coberta

Des de les finestres interiors dels veïns de l’illa de cases compresa entre els carrers Urgell, Floridablanca, Borrell i Sepúlveda es veu una gran extensió de plaques d’amiant. És la coberta de l’antic cinema Urgell, al barri de Sant Antoni, que va projectar la seva última pel·lícula el 2013 i que fa anys que està previst que es converteixi en un supermercat de la cadena Bonpreu, que estarà soterrat i quedarà cobert per un nou interior d’illa. El projecte, després d’anys aturat per problemes amb la tramitació dels permisos, s’ha reprès ara i els veïns de la zona estan en alerta per la manera com està previst extreure l’amiant.

Avisen que, estant tan a prop de les seves finestres, el risc no és només per als treballadors que el manipularan, sinó també per a la salut pública i, per això, han demanat a Bonpreu veure el projecte específic sobre el desamiantatge. Una demanda que, de moment, no ha estat satisfeta, tot i les “bones paraules” que els afectats diuen que han rebut de l’empresa, que els garanteix que tot segueix els procediments fixats. Una resposta que jutgen insuficient.

Després del malestar veïnal detectat, tant l’Ajuntament com Bonpreu, que és qui impulsa i finança la transformació, han convocat per avui una reunió amb els veïns. L’objectiu és presentar la transformació urbanística de l’espai i intentar calmar els ànims. El responsable de relacions externes de la cadena, Josep Castany, ha explicat avui a aquest diari, que el projecte compta amb l'aval necessari del departament de Treball i que la retirada s'ha encarregat a una empresa especialitzada -la previsió és que els treballs comencin la setmana que ve- i que aquesta tarda volen enviar un missatge tranquil·litzador als veïns. Assegura que fa dos anys ja van presentar tots els detalls de la transformació al veïnat, però que el projecte s'ha endarrerit i ara ha coincidit amb polèmiques com la de l'amiant detectat al metro. "Ho estem fent de manera seriosa", defensa i assegura que els veïns veuran un gran canvi quan, en el lloc de la teulada d'uralita, hi aparegui un nou espai verd.

Els afectats, amb el suport de la plataforma Fem Sant Antoni, van convocar una assemblea dimecres passat. La seva idea era poder discutir ja en aquesta trobada el projecte que els facilités Bonpreu i decidir les accions que es durien a terme, però de moment no han pogut veure cap document. I això ha fet créixer la seva inquietud. 

“Volem tenir el projecte i que el pugui valorar un pèrit extern”, remarca Lena Martí, una de les veïnes. Els afectats, que han seguit de prop el cas del Mercat de l’Abaceria de Gràcia -el projecte, en aquest cas, es va haver d’aturar per incorporar-hi noves mesures-, creuen que si les solucions no es prenen ara s’arribarà tard. I per això insisteixen en reclamar que no es toqui res de la coberta fins que no tinguin clar que el projecte preveu totes les mesures de seguretat.

Fins ara, les demandes de les entitats veïnals de la zona s'han centrat a fer propostes per millorar el nou espai públic previst, que tindrà accés des dels carrers Urgell i Borrell i se sumarà als nous espais guanyats en el marc de la superilla del barri, però, aquestes últimes setmanes, els veïns els blocs que donen a l'interior d’illa han donat la veu d'alerta per la presència d’amiant i la preocupació ha virat. Sobretot, perquè els afectats van tenir coneixement que la previsió era fer aquests treballs en el termini d’un mes. Des de Fem Sant Antoni, insisteixen que volen tenir les màximes garanties que tot es fa amb seguretat per a la salut dels veïns.


El projecte ha trigat a tirar endavant perquè es va encallar en la tramitació dels permisos i , de fet, les obres van començar el passat mes de febrer quan, segons els primers anuncis, ja haurien d’estar acabades. De fet, les previsions inicials apuntaven que el nou supermercat podria estar en funcionament a finals del 2017. L’operació suposa una inversió d’uns set milions d’euros per part de Bonpreu