Alerta per contaminació de partícules en 40 municipis de l'àrea de Barcelona

El trànsit no es restringeix però sí que hi ha obres afectades i recomanacions a la ciutadania

Barcelona i 39 municipis més del voltant, al Baix Llobregat, el Vallès i el Garraf, estan patint des d'aquest dimecres un episodi de contaminació per partícules PM10. La situació no comporta restriccions de trànsit, que estan lligades a episodis per diòxid de nitrogen. Això sí, les administracions fan un seguit de recomanacions a la ciutadania que passen per moderar l'activitat física a l'aire lliure i utilitzar el transport públic per moure's.

L'episodi de contaminació per partícules es declara arran de la intrusió de pols africana que ha anat augmentant a l'atmosfera des de dissabte. L' avís preventiu es va activar dilluns i durant quatre dies seguits s'han registrat superacions del valor límit diari de PM10 (50 micrograms per metre cúbic) en alguna estació. Aquest dimarts, els límits es van superar a Barcelona (estació de Gràcia-Sant Gervasi) i Montcada i Reixac.

L'alerta sí que pot afectar algunes obres que generin pols, que poden quedar suspeses sempre que sigui tècnicament possible. Es restringeixen les operacions d'asfaltar i enquitranar carrers, entre d'altres activitats, i també es prohibeix l'ús de bufadors en jardineria i tota activitat que pugui generar pols.

Per als ciutadans, el Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire no preveu cap mesura obligatòria sinó que fa un seguit de recomanacions. A banda de restringir l'esport a l'aire lliure, especialment si es tenen malalties respiratòries o cardiovasculars, també es recomana utilitzar el cotxe compartit si no es pot optar pel transport públic i limitar la crema de rostolls i restes forestals i agrícoles.