Publicitat
Publicitat

Alerta de les organitzacions de consumidors per les 'joguines espia'

L'OCU recull un estudi del Consell de Consumidors Noruec que adverteix que una nina i un petit robot poden ser 'hackejats' i que graven converses que s'envien a una companyia nord-americana

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) adverteix de "greus" errors de seguretat pel que fa a la privacitat en dues joguines connectats a internet, la nina Cayla i el robot i-Que, que es poden comprar a través de la xarxa i en botigues de joguines.

L'entitat espanyola es basa en un estudi del Consell de Consumidors Noruec (Forbrukerradet) que detecta "preocupants errors entorn de la seguretat i la privacitat dels menors als quals estan dirigits". Segons aquesta organització, l'estudi ha comprovat que amb passos simples, qualsevol pot prendre el control de les joguines, que poden parlar i gravar converses, a través d'un telèfon mòbil. Això fa possible parlar i escoltar a través de la joguina sense tenir-hi accés físic.

A més, s'ha pogut comprovar que qualsevol cosa que el nen digui al canell de la nina Cayla es transfereix a la companyia nord-americana Nuance Communications, especialitzada en tecnologies de reconeixement de veu, i l'empresa té reservat el dret d'utilitzar aquesta informació amb tercers i per a una àmplia gamma de propòsits.

L'OCU afegeix que s'ha constatat que aquestes joguines vénen amb determinades frases preprogramades, en què es publiciten diferents productes comercials. Per exemple, la nina comenta que li agraden molt les pel·lícules de Disney, estudi amb què el proveïdor de l'aplicació té una relació comercial.

En l'anàlisi dels termes i condicions que ha d'acceptar l'usuari s'han trobat clàusules il·legals, com ara l'obligació d'acceptar que els termes es canviïn sense previ avís, que les dades personals puguin utilitzar-se per a publicitat específica i que aquesta informació pugui ser compartida amb tercers no identificats.

Tot això constitueix, segons l'opinió d'OCU, "una violació de la normativa europea en matèria de protecció de dades i de protecció dels consumidors i planteja seriosos dubtes al voltant de la seguretat d'aquestes joguines".

L'organització ha demanat a les autoritats espanyols que s'investiguin els fets denunciats i prenguin totes aquelles mesures que siguin necessàries per a la salvaguarda de la seguretat i privacitat dels menors.

D'altra banda, la Confederació de Consumidors i Usuaris (CECU) ha assenyalat que el 53% dels usuaris desconeix les normes de seguretat que ha de complir una joguina i més del 40% no sap què significa el logotip que indica que no és recomanable per a menors de tres anys.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Etiquetes

Més continguts de