COOPERACIÓ
Societat 19/07/2012

Alliberats els tres cooperants segrestats a Algèria després de nou mesos de captiveri

Després de nou mesos de captiveri, els tres cooperants segrestats en un camp de refugiats saharaui de Tindouf, a Algèria, van ser alliberats ahir a Mali. Estan en mans de mediadors de Burkina Faso.

Maria Ortega
3 min
Una imatge del vídeo que els segrestadors dels tres cooperants van fer públic a finals d'any com a prova de vida dels hostatges.

BARCELONA.El mallorquí Enric Gonyalons, la madrilenya Ainhoa Fernández i la italiana Rossella Urru, els tres cooperants segrestats el 22 d'octubre a la nit en un dels campaments de refugiats saharauis de Tindouf, a Algèria, van ser posats en llibertat ahir a Mali. El govern espanyol, que ahir a la tarda confirmava aquests alliberaments, ja ha enviat un avió a la zona amb l'objectiu que Gonyalons i Fernández tornin cap a casa. Els tres cooperants van ser deixats en llibertat a prop de la ciutat de Gao, a uns 1.200 quilòmetres al nord-est de Bamako, la capital de Mali. Així ho va detallar el portaveu d'Ansar Din, l'organització radical islamista pròxima al Moviment d'Unitat per a la Jihad a l'Àfrica Occidental, que és qui retenia els cooperants. El mateix portaveu concretava que els cooperants estaven en mans de mediadors de Burkina Faso, després d'haver passat gairebé nou mesos de captiveri, i assegurava a l'agència Efe que l'alliberament s'havia fer "sense condicions".

Moments després que transcendís el final del segrest, el ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, assegurava que els cooperants estaven "en procés d'alliberament". El pla previst era que, un cop arribessin a la base segura cap a la qual es dirigien, els rebés una autoritat espanyola i que, des d'allà, fossin traslladats a Burkina Faso per retornar cap a casa. El ministre García-Margallo va assegurar també que els alliberats estaven en bon estat de salut.

En alerta pel segrest no resolt

Com era previsible, però, el ministre es va negar a donar detalls sobre els termes de la negociació que ha conduït a la posada en llibertat dels tres segrestats. Tampoc va parlar de possibles quantitats econòmiques. Va justificar aquesta actitud, sobretot, per no perjudicar el procés de negociació per alliberar les dues cooperants que continuen retingudes a Somàlia: la catalana Mone Serra i la madrilenya Blanca Thiebaut, integrants totes dues de Metges Sense Fronteres i segrestades al campament de refugiats d'Ifo, a Dadaab (Kènia), només deu dies abans que es produís el rapte d'Algèria.

"El govern espanyol ha fet en tot moment el que havia de fer", va respondre el ministre. I va apuntar: "Qualsevol revelació dels detalls de l'alliberament posa en perill l'èxit de l'alliberament de les dues cooperants que tenim ara a Somàlia i també les operacions de rescat d'altres cooperants que, Déu no ho vulgui, es poguessin trobar en la mateixa situació". Les negociacions per aconseguir la llibertat dels tres joves han avançat aquestes últimes setmanes, després que les coses es torcessin amb el cop militar a Mali de finals de març. Poc abans, García-Margallo havia viatjat al país per reunir-se amb el seu homòleg, Soumeylou Boubèye Maïga, i amb el president, Amadou Toumani Touré, en una trobada en què es va abordar la situació dels tres segrestats. Els governs espanyol i italià havien rebut, al desembre, una prova de vida dels tres cooperants: un vídeo en què se'ls veia a tots tres en bon estat i envoltats d'homes armats.

Tot i que el portaveu d'Ansar Din va assegurar que l'alliberament havia estat sense condicions, la notícia va coincidir en el temps amb una informació de l'agència de notícies mauritana ANI segons la qual el saharaui Mamine uld Ufkir, empresonat per la seva presumpta implicació en el segrest -la seva posada en llibertat era una de les exigències dels segrestadors-, havia estat traslladat des del centre penitenciari a un lloc desconegut.

Un segrest perpetrat a Tindouf

El segrest dels tres cooperants alliberats ahir va ser el primer que tenia lloc en els campaments de refugiats saharauis de Tindouf en els seus 36 anys d'història. Els segrestats van oferir resistència als seus raptors i, com a resultes de l'assalt, el mallorquí Enric Gonyalons, de 36 anys i coordinador de l'organització basca Mundubat als camps saharauis, va patir ferides de poca gravetat. Després els segrestadors van traslladar els ostatges cap a territori del Mali, on els han tingut retinguts els últims nou mesos.

stats