Societat 23/11/2012

L'Audiència Nacional deixa en llibertat tres membres de la màfia xinesa implicats en l'operació Emperador

La secció tercera ha ordenat l'excarceració del lloctinent de Gao Ping i de dos detinguts més perquè el jutge va allargar il·legalment la pròrroga del seu arrest

Efe
2 min
PRESÓ PER A LA CÚPULA DE LA TRAMA XINESA
 El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu va ordenar presó incondicional per als onze detinguts en l'operació Emperador, que ahir van prestar declaració, entre els quals el cervell de la trama, Gao Ping, i la seva esposa. A la foto, un dels detinguts en l'operació contra la xarxa xinesa de contraban i blanqueig de capitals desarticulada dimarts.

MadridL'Audiència Nacional ha ordenat excarcerar Wei Ling, considerat un dels lloctinents del cap de la xarxa de màfia xinesa desarticulada a l'operació Emperador, Gao Ping, així com dos detinguts més en aquesta causa. El motiu és un error judicial en la pròrroga del seu arrest.

La secció tercera de la sala penal ha dictat aquest divendres tres interlocutòries que excarceren Wei Lin, Yongping Xia i Lingzhi Hu Zhou després de decretar aquest dijous l'alliberament d'un altre dels membres de la xarxa mafiosa, Kay Yang, en estimar que el jutge instructor, Fernando Andreu, va allargar il·legalment la seva detenció a l'octubre. Segons fonts jurídiques, s'espera que la Fiscalia Anticorrupció demani l'alliberament de tots els afectats per aquesta equivocació, entre ells Gao Ping.

El jutge va aplicar la pròrroga de l'arrest (que Andreu va allargar tres dies després de les 72 hores legals) a una vintena de persones, entre ells el cap de la trama, Gao Ping, i el presumpte responsable de l'aparell extorsionador de la màfia, Hai Bo Li, que podrien quedar en llibertat si el jutge decideix finalment excarcerar-los a petició de la fiscalia. L'Audiència estima que aquesta pròrroga, que es va aplicar el dia 18 d'octubre, és irregular perquè la seva detenció dos dies abans va ser judicial i no policial, per la qual cosa es va violar el seu dret fonamental a la llibertat previst a la Constitució.

Les tres interlocutòries d'aquest divendres, que estan signades per magistrats de la secció diferents del que aquest dijous va rubricar la primera excarceració, donen suport a la tesi que l'allargament va violar els drets dels detinguts. Consideren, a més, que, en contra del que sosté el jutge Andreu per argumentar la pròrroga, la detenció va ser des del primer moment ordenada pel jutge.

Aquest error procedimental provocarà segurament l'excarceració de tots els afectats per la pròrroga de la detenció, que són precisament les figures més importants dins de la trama mafiosa, entre ells el cap de l'aparell d'extorsió, Hai Bo Li, ja que el jutge va deixar les seves declaracions per als últims dies. La secció ha rebutjat, en canvi, l'excarceració de dos implicats en la trama, Nicandro Deltell i Kai Xu, argumentant l'especial perillositat dels delictes que se'ls imputen i sense entrar a la pròrroga de la detenció, o bé perquè no es va aplicar o bé perquè els seus lletrats no la van al·legar en el recurs.

stats