L'Alzheimer és més freqüent en les dones que en els homes

Seguir uns hàbits de vida saludables pot reduir un 40% els casos d'aquesta malaltia neurodegenerativa

Dos de cada tres diagnòstics que es fan d'Alzheimer a Catalunya són en dones i el risc de patir la malaltia és més alt a mesura que avança l'edat i se supera la barrera dels 75 anys. A Catalunya, es van diagnosticar el doble de casos en dones que en homes el 2016. L'Alzheimer, una malaltia neurodegenerativa progressiva, és la causa més freqüent de demència –representa entre el 60% i el 80% del tots els casos–, segons les dades de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN).

A Espanya hi ha unes 800.000 persones que el pateixen i a Catalunya en consten 44.000, tot i que es calcula que n'hi ha unes 18.900 més que no han estat diagnosticades, segons un informe del CatSalut amb motiu del Dia Mundial de l'Alzheimer. La taxa de prevalença creix a mesura que ho fa l'envelliment: la malaltia afecta un 5% de la població de més de 60 anys i a un 20% dels de més de 80. L'augment de l'esperança de vida dels pacients i el progressiu envelliment de la població farà que el nombre de casos augmenti les pròximes dècades, segons la SEN. 

La malaltia d'Alzheimer és més mortal en els homes que en les dones. Globalment, els pacients que pateixen la malaltia tenen una taxa de mortalitat cinc vegades superior a la de la població general en la franja de majors de 64 anys. En les dones d'entre 65 i 74 anys, les morts entre les que pateixen Alzheimer són set cops superiors a les de la població femenina de la mateixa edat. 

Per reduir l'impacte d'aquesta malaltia diversos estudis recomanen uns hàbits de vida saludables. Seguir-los pot reduir fins a un 40% els casos d'Alzheimer o ajornar la seva aparició, segons reivindica la SEN en el Dia Mundial de la Malaltia de l'Alzheimer. Entre les recomanacions, hi ha exercitar la memòria i la resta de funcions cognitives, mantenir una vida activa físicament i socialment i seguir una dieta equilibrada.

Primera causa de discapacitat

L'Alzheimer genera una despesa social alta a l'estat espanyol cada any, d'entre 27.000 i 37.000 euros, i és la principal causa de discapacitat. Els efectes de la malaltia no només impacten en el malalt sinó que també tenen un impacte en els seus cuidadors, sovint familiars, segons recull l'informe de la Generalitat.

El departament de Salut ha inclòs aquesta malaltia neurodegenerativa entre els objectius prioritaris per al període 2017-2019 i es planteja revisar el model organitzatiu de la malaltia a Catalunya "per donar una millor cobertura a les necessitats de les persones i els seus familiars".

Més continguts de