Societat 17/05/2011

Els malalts d'Alzheimer prematurs poden tenir la memòria intacta al principi

Dificultats per parlar correctament, deixar de fer alguns hàbits socials o la pèrdua de l'agudesa visual, símptomes que poden aparèixer abans de perdre la memòria. Investigadors de l'Hospital Clínic recomanen els biomarcadors per diagnosticar la malaltia abans

Acn
3 min

BarcelonaUn 4% dels catalans de 65 anys pateixen Alzheimer, però el seu diagnòstic no és senzill. Quan les persones afectades són més joves i els seus símptomes no són disfuncions relacionades amb la memòria les coses es compliquen encara més. Investigadors mèdics de l'Hospital Clínic han descobert, analitzant teixits del cervell de 40 pacients que compartien aquestes dues característiques, que en un terç dels casos d'Alzheimer precoç els símptomes no inclouen disfuncions a la memòria. Els casos d'aquests malalts, mal diagnosticats durant anys, han servit al coordinador d'aquest estudi, Albert Lladó, per defensar l'ús de biomarcadors per detectar precoçment la malaltia.

La malaltia de l'Alzheimer és una demència neurodegenerativa més freqüent en els països desenvolupats. Els símptomes que manifesta el pacient estan causats per una degeneració progressiva de les neurones en determinades regions cerebrals a causa de plaques senils i de la proteïna tau.

Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) hi ha al món uns 18 milions de persones diagnosticades amb la malaltia d'Alzheimer. Una xifra que, presumiblement, haurà augmentat fins als 34 milions l'any 2025. "Això no significarà que cada cop hi hagi més malalts, si se'n diagnostiquen més serà gràcies als avenços de la medicina", aclareixen des la unitat d'Alzheimer i altres trastorns cognitius de l'Hospital Clínic de Barcelona.

Països com Suècia, Holanda i els Estats Units lideren l'ús de proves amb biomarcadors per determinar amb precisió si un malalt pateix o no Alzheimer, però el diagnòstic definitiu de la malaltia encara requereix l'estudi patològic, que es fa través de l'examen del cervell del pacient després de la mort d'aquest.

Els investigadors del Clínic, coordinats pel doctor Lladó, han avaluat 40 mostres del Banc de Teixits Neurològics d'aquest centre. Els cervells estudiats eren de pacients que havien patit la malaltia en edat primerenca, abans dels 60 anys, i, en un terç dels casos, els primers símptomes que va provocar l'Alzheimer no tenien res a veure amb disfuncions relacionades amb la memòria.

"Ja se sabia que els primers símptomes d'alguns malalts no tenen res a veure amb la memòria", matisa Lladó, però en aquest estudi el percentatge de pacients amb altres alteracions "ha estat d'un 37%". La malaltia és "molt inhabitual" en persones de menys de 50 anys, però ja es poden donar alguns casos a partir d'aquesta edat. El fet que siguin persones relativament joves i que la seva memòria estigui intacta endarrereix molt el seu diagnòstic. En la meitat dels casos estudiats per aquesta unitat, el diagnòstic d'Alzheimer va trigar massa a arribar.

La dificultat per parlar correctament, l'abandonament d'alguns hàbits socials o la pèrdua de l'agudesa visual van ser alguns dels símptomes que van patir aquestes persones. La unitat del Clínic remarca que per a tots aquests casos haurien estat de gran ajuda els biomarcadors, unes proves que analitzen mostres biològiques que permeten detectar amb gran precisió, i en vida, que el pacient té Alzheimer.

El tractament que reben els pacients diagnosticat només és "simptomàtic", es tracta d'una malaltia neurodegenerativa que encara no té cap cura. Però el fet de conèixer que s'està lluitant contra l'Alzheimer "ajuda molt", també a la persona que el pateix que "té dret a saber a què s'enfronta". Lladó, a més, es mostra confiat en el futur i vaticina que "aviat" apareixerà un tractament efectiu. Per això "cal anar avançant en el seu diagnòstic i tenir el terreny preparat".

La revista Neurology publica aquest dimarts l'estudi complet de la unitat investigadora del centre barceloní.

stats