Societat 17/07/2011

Amants de la sorra

Laia Altarriba
2 min
Amants de la sorra

Què hi ha de més plaent a l'estiu que caminar per la vora d'una platja i trepitjar la sorra suau? I estirar-s'hi i sentir el sol a la cara i desconnectar de l'estrès acumulat durant el curs? Aquest sediment de roques esmicolades que els rius arrosseguen durant desenes i centenars de quilòmetres s'ha convertit en sinònim de plaer. Pel tacte, per l'efecte bactericida del sol i fins i tot com a exfoliant natural de la pell.

Al final del seu llarg viatge, la sorra pot desembocar a la costa i omplir les platges o a una plana desèrtica per formar les fotogèniques dunes que han esdevingut la imatge mitificada dels deserts. Tot i que allà hi abunda la terra extremadament seca i sense vegetació, a les zones on hi ha vent i prou quantitat de sediment s'hi concentren grans estocs de sorra que acaben formant les capritxoses dunes. Aquesta és de les sorres més fines que podem trobar al món. Té uns grans que no acostumen a passar dels 0,2 mil·límetres, i els colors, com sabem els molts col·leccionistes que la recullen com si fossin tresors, varien en funció del tipus de roca de què provenen. En canvi, a les platges, la sorra que hi trobem és molt més variada. N'hi ha de gruixuda i rosada, apreciada perquè és molt fàcil de desenganxar-te-la del cos, i també de molt fina i blanca, que és la que associem a les platges paradisíaques.

Però què vol dir que una sorra de platja sigui la millor? De gustos, n'hi ha molta varietat, però el que acostumen a buscar més els turistes són cales de sorra clara acompanyada d'aigua cristal·lina. I Rafael Serra, de Viatges Temps d'Oci, alerta que de vegades hi ha destins mitificats i es consideren paradisíacs, però que no ho són per les platges, sinó pels serveis hotelers que ofereixen. I en posa dos exemples: d'una banda Malàisia, que té molt renom però l'aigua és més marronosa del que alguns esperarien; i de l'altra, alguns llocs del Carib, on el turista es pot trobar algues a tocar de sorra. De fet, quan preguntes a les agències de viatges catalanes quines platges tenen les sorres més atractives del món, s'afanyen a dir que no cal anar gaire lluny per trobar-les. Com diu Serra, "només cal que anem a la Costa Brava o que anem uns dies a les illes Balears per trobar les millors cales del món".

stats