Societat 19/08/2011

Amenaça de calor intensa i risc elevat d'incendis

Arriba la calor intensa acompanyada d'un alt risc d'incendi a 12 comarques catalanes. Per això, Protecció Civil està en prealerta, una situació inèdita durant aquest estiu, però activada ja altres anys.

Laia Espín / Marta Bausells
2 min
Diversos turistes es protegeixen, en un parc de Barcelona, del sol i les altes temperatures registrades a Catalunya durant l'onada de calor del 2009.

Barcelona.Després d'un mes de juliol amb temperatures suaus i una primera quinzena d'agost similar, els termòmetres amenacen a pujar fins als 39 graus entre avui i diu menge. Aquestes previsions meteorològiques, que van acompanyades d'un ambient amb molt poca humitat, han fet activar les alertes de Protecció Civil.

En aquests moments, Catalunya té activades les alarmes per risc d'incendi i per les altes temperatures que es poden assolir. Concretament, l'alerta per risc d'incendis forestals per als pròxims set dies afectarà de manera més elevada la Conca de Barberà, les Garrigues, la Noguera, el Pallars Jussà, el Pla d'Urgell, el Priorat, la Ribera d'Ebre, la Segarra, el Segrià, el Solsonès, la Terra Alta i l'Urgell. Aquestes circumstàncies van provocar que dimecres es fes una reunió al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) per coordinar tots els responsables implicats en la prevenció d'incendis per la possible activació del pla Infocat durant la pròxima setmana.

La lluita contra els incendis

La subdirectora de Protecció Civil, Núria Gasulla, va demanar en aquesta mateixa trobada a municipis i ciutadans "extremar la prudència, adoptar actituds preventives, intentar evitar els desplaçaments i reduir les activitats que puguin generar riscos". De fet, ja s'ha anul·lat qualsevol autorització d'activitats amb risc de foc, ja que les possibilitats de propagació de les flames són molt elevades.

La petició de Protecció Civil arriba després que les xifres constatin que darrere de la majoria dels focs hi ha la mà humana. Les negligències són la causa principal dels incendis a Catalunya en un 42% dels casos, i en un segon terme, en un 25% dels casos són incendis intencionats.

Durant els pròxims dies, però, no només s'haurà de procurar no caure en actituds de risc que puguin desencadenar un foc, també s'hauran de seguir les precaucions adequades per no patir les conseqüències de l'episodi d'intensa calor que patirà des d'avui Catalunya, i en especial les comarques de Lleida.

Aquesta alerta per calor i risc d'incendis a Catalunya és del tot inèdita aquest any, però ja s'han viscut episodis similars. El més recent va ser l'agost de l'any 2009, en el qual fins i tot diversos ajuntaments van posar en marxa el seus propis plans per fer un seguiment de persones especialment vulnerables.

stats