Societat 17/06/2013

Amnistia denuncia que l'estat espanyol ni investiga els crims del franquisme ni deixa que altres països ho facin

L'informe de l'ONG afirma que "les mesures de l'estat espanyol semblen voler 'garantir la impunitat' dels crims de la Guerra Civil i el franquisme"

Ara
1 min
Portada de l'informe d'Amnistia Internacional on assegura que Espanya bloqueja les investigacions del franquisme 17/06/2013

BarcelonaAmnistia Internacional ha publicat aquest dilluns un informe en què assegura que l'estat espanyol "bloqueja les investigacions sobre els crims del franquisme". "Tots els poders de l'estat espanyol han pres mesures que sembla que vulguin 'garantir la impunitat' dels crims de dret internacional comesos durant la Guerra Civil i el franquisme", assegura l'informe.

El document conclou que "el poder judicial denega investigar i arxiva sistemàticament les denúncies de les víctimes". A més, denuncia que l'estat espanyol no col·labora amb investigacions estrangeres com la d'Argentina. "[La Fiscalia] afirma, sense ser cert, que Espanya està investigant-ho i invoca tenir jurisdicció preferent per a fer-ho". Amnistia replica que "cap estat té jurisdicció preferent" i recorda que "tots els estats estan cridats a actuar de manera concurrent contra la impunitat".

"El fet que l'estat espanyol ni investigui ni cooperi en els processos sobre els crims comesos durant la Guerra Civil [...] i el franquisme significa una bufetada a la cara de tots els familiars de les persones, a les quals se'ls van violar els drets i que van desaparèixer", assegura al web el director d'Amnistia Internacional de l'Estat, Esteban Beltrán.

L'informe conclou també que "l'estat espanyol té l'obligació internacional de posar fi a la impunitat dels crims de la Guerra Civil i el franquisme", "una obligació fins al moment insatisfeta".

stats