#dretaprotestar: Amnistia Internacional denuncia l'ús excessiu de la força per part de la policia

"El govern espanyol està utilitzant tota la força de la llei per asfixiar la protesta pacífica legítima", destaca l'ONG, que recull en un informe el cas d'Ester Quintana, entre altres

"El govern espanyol està utilitzant tota la força de la llei per asfixiar la protesta pacífica legítima". Amnistia Internacional (AI) denuncia així en un informe titulat 'Espanya: El dret a protestar, amenaçat', l'ús repetit de porres i projectils de goma contra manifestants per part de les forces de l'ordre. "La policia actua amb total impunitat, mentre que els manifestants pacífics i els líders dels moviments socials pateixen un assetjament constant i són estigmatitzats, colpejats i, de vegades, detinguts per posteriorment enfrontar-se a càrrecs penals, empresonament i multes", assegura Jezerca Tigani, directora ajunta del Programa per a Europa i Àsia Central de l'organització.

L'informe d'AI, que s'ha presentat aquest dijous a Madrid, documenta tota una sèrie d'abusos de la policia, com també l'absència de rendició de comptes per a aquests comptes. Finalment, alerta de la determinació de les autoritats espanyoles de reforçar una legislació repressiva.

Un dels casos és el d'Ester Quintana, que després d'una manifestació celebrada a Barcelona el 2012 va rebre l'impacte d'una pilota de goma disparada pels Mossos i, a conseqüència d'això, va perdre l'ull esquerre.

També recull el de Sergio, de 33 anys, que el 13 de juliol del 2012 va anar a manifestar-se, amb els seus fills i la seva dona, davant de la seu del PP a Barcelona contra les retallades. Sergio admet que va insultar els Mossos, però en cap moment es va comportar amb agressivitat. Cap a les 23.00 h del mateix dia, quan tornava cap a casa i estava a punt d'entrar a l'estació d'Universitat, dos policies vestits de civil van llançar-lo al terra, li van donar cops i el van insultar. Va ser detingut i acusat d'insults, amenaces, danys i resistència a l'autoritat.

En contra de la llei de seguretat ciutadana

AI denuncia també les "lleis repressives" que vulneren el dret a protestar. "En lloc de promulgar lleis repressives, el govern espanyol i el Congrés dels Diputats han de revisar la legislació, les polítiques i les pràctiques relatives a les manifestacions i reunions públiques per garantir que són d'acord amb les seves obligacions internacionals", conclou Tigani.