ALERTA SANITÀRIA
Societat 28/04/2016

Andorra tanca la font d’Arinsal, origen del brot de gastroenteritis

L’executiu fa una rectificació en tota regla i ordena retirar les ampolles ja comercialitzades

Sergi Franch
2 min
La planta de la font d’Arinsal, on s’ha localitzat el brot, el dia que es va inaugurar, el novembre del 2013.

Andorra La VellaAndorra va anunciar ahir per sorpresa el tancament de la font d’Arinsal, després de reconèixer -contràriament al que havia defensat fins ara- que aquest era l’origen del brot de gastroenteritis que va afectar més de 4.100 persones d’empreses de Barcelona i Tarragona. El ministre andorrà de Salut, Carles Álvarez, va informar també de l’obertura d’un expedient sancionador a l’empresa embotelladora i, a més, va puntualitzar que difícilment podrà reobrir la planta andorrana, que en actualment té vuit treballadors.

Sobre el futur de l’empresa Aigua del Pirineu i la marca Aigua d’Andorra - Font d’Arinsal, Álvarez va precisar que, “si es tanca la font, es tanca l’empresa”, i va admetre la contaminació per norovirus de la font natural d’origen i el dany causat a la imatge de la marca. El govern va ordenar també retirar les ampolles que hi ha al mercat, va prohibir que se’n venguin més i va aconsellar no consumir-les a les persones que en puguin tenir.

Volums diferents

Les analítiques rebudes ahir a la tarda pels responsables del ministeri andorrà estableixen uns nivells d’entre 20 i 130 partícules de contaminació per cada cinc litres d’aigua, molt per sota del que havia dit la Generalitat el dia anterior, tot i que els volums diferents no desvirtuen el fet que els norovius hi són presents. Sobre aquestes mostres de la Generalitat, el director de Salut andorrà, Josep Casals, va destacar la col·laboració de les autoritats catalanes -les analítiques també s’han fet al laboratori que l’Agència de Salut Pública té a Girona-, però va voler matisar que els resultats que situaven la contaminació en uns nivells d’entre 1.000 i 10.000 partícules per litre eren “d’una mostra no oficial”. “No sabem de quina manera es va manipular i no la vam donar com a vàlida”, va afegir.

L’executiu andorrà, això sí, va voler descartar que la contaminació s’hagués produït per la filtració d’aigües fecals a l’aqüífer perquè l’entorn “no té risc de filtració” i perquè les anàlisis habituals ho haurien detectat. “Si haguessin arribat aigües fecals a la font, les analítiques haurien detectat els bacteris”, va assegurar el ministre, que va recordar que la normativa actual internacional no demana l’estudi dels possibles virus.

Un cop donades aquestes explicacions, l’executiu del Principat va assenyalar que el brot de gastroenteritis es podria haver produït per “un nou agent patogen que s’està començant a estudiar”, tot i que va admetre que ara caldrà definir com van arribar els norovirus a una profunditat de 125 metres sota terra. En diferents casos de gastroenteritis detectats a Andorra -com el març passat al mateix poble d’Arinsal-, Álvarez va preferir negar que es pugui relacionar amb l’aigua d’Arinsal, perquè l’aigua del poble i la que va a la planta embotelladora tenen orígens diferents. “Les gastroenteritis són freqüents i habituals, d’evidències clares no en tenim”, va assenyalar, tot i que va admetre que la incidència de gastroenteritis a Andorra ha sigut “bastant alta enguany”.

Ara que s’ha aclarit el misteri de l’origen falta saber com es va produir la contaminació. Andorra analitzarà també les ampolles que encara són en el circuit comercial, però no hi ha data per disposar dels resultats que resolguin la incògnita.

stats