SOCIETAT
Societat 10/06/2011

Anonymous és “una organització, una idea i un munt de cèl·lules”, segons la policia

La policia espanyola descriu la manera com actuen els activistes d'Anonymous quan executen els seus atacs a pàgines web de tot el món. Sotmeten les accions a votació i les executen des de qualsevol lloc del món

Redacció
2 min
La policia espanyola ha explicat com actuen els activistes d'Anonymous / TVE

MadridEls activistes d'Anonymous que han sigut detinguts aquest matí han donat pistes a la policia sobre la manera com aquesta organització difusa practica els seus atacs en l'àmbit d'internet. Segons la policia, es tracta d'una “xarxa conjuntural i flexible” de la qual no es pot saber el nombre d'integrants, ja que varia en funció de l'atac concret que s'hagi de dur a terme. Quan s'ha pres una decisió, grups de tot el món es posen d'acord i executen l'atac. La policia ha explicat que tota l'actuació dels hackers gira al voltant d'“una organització, una idea i un munt de cèl·lules”. “Els administradors de cada cèl·lula sotmeten a votació les diferents accions en funció de l'actualitat i la sensibilitat social del moment”, han explicat els agents que s'han fet càrrec de la investigació. Un dels administradors detinguts actuava des d'Arenys de Mar i els tres ja es troben en llibertat.

La policia ha definit els tres detinguts d'aquest matí com “la cúpula a Espanya de l'organització”. Segons la informació policial, es tracta dels administradors de la cèl·lula, els encarregats d'unificar criteris, però no tenien cap jerarquia sinó que només coordinaven les accions. “Si ells no hi fossin, n'haurien sortit uns altres”, ha explicat la policia, que no ha pogut negar que els atacs es poden repetir en el futur.

Els acusats afronten penes de presó d'entre un i tres anys pels delictes d'associació il·lícita i d'interrupció del funcionament de sistemes informàtics. El seu procés judicial podria complicar-se si es descobreix que els detinguts han obtingut dades personals durant els seus atacs. La policia, però, considera que aquest extrem és poc probable perquè “el principal objectiu era bloquejar les pàgines mitjançant atacs de denegació de servei”. Els agents han recordat que “a internet, el perfil de delinqüent és molt diferent”.

Atac als webs dels partits en la jornada de reflexió

L'actuació policial va impedir que Anonymous ataqués el 21 de maig les webs de les principals formacions polítiques, una decisió que els administradors ja havien sotmès a votació i que havia rebut el suport de la resta de membres de l'organització. Per sumar-se als ciberatacs, els usuaris només havien de descarregar un petit programa que posava el seu ordinador a disposició del col·lectiu.

stats