JUSTÍCIA
Societat 24/06/2012

Antifrau rep un 38% més de denúncies que l'any passat

Laura Díaz-roig
1 min

BARCELONAL'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) ha rebut, des de principi d'any, 84 denúncies, una xifra que suposa un 38% més que el 2011 i un 25% que el 2010. Totes han estat estudiades per la direcció d'Anàlisis de l'entitat i, finalment, un 30% s'han traslladat a Investigació, després de verificar la versemblança dels fets que es denunciaven. La resta de denúncies, un 70%, han estat arxivades o suspeses, bé per falta de competència de l'OAC -que s'encarrega de preservar la transparència i la integritat de les administracions, les autoritats i els funcionaris de Catalunya-, bé perquè la denúncia ja estava sent tramitada pels òrgans judicials competents -l'OAC no pot investigar fets que ja estiguin judicialitzats.

Enguany, l'Oficina ja ha enviat una vintena d'expedients a la Fiscalia Superior de Catalunya per haver considerat, després de fer les seves investigacions, que hi podia haver algun tipus de delicte. A més, les autoritats judicials i el ministeri fiscal han demanat el triple d'informes i dictàmens a l'entitat.

Quatre investigacions d'ofici

L'OAC també pot iniciar investigacions d'ofici i, de moment, aquest 2012 n'ha obert quatre. D'una banda, va investigar presumptes irregularitats en els plans de pensions d'alts directius d'Unnim, però va arxivar el cas al febrer i, de l'altra, va analitzar tres casos de conflicte d'interessos. El primer va ser al voltant del possible règim d'incompatibilitats del president de l'Institut Català de la Salut, Josep Prat, que també era membre del consell d'administració del grup sanitari privat USP Hospitales. També investiga Ramon Bagó, president històric del Grup Serhs i directiu del Consorci de Salut i Social de Catalunya. La tercera investigació està relacionada amb la contractació a Agbar de l'exdirectora de serveis al departament de Medi Ambient, on precisament hauria intervingut en l'adjudicació de contractes a Agbar.

stats