AFERS SOCIALS

Àpats calents a domicili per a la gent gran que viu sola

Un programa pioner de l’Ajuntament del Prat rep un premi ONCE

Són les 12.20 del matí i el David es presenta puntual a la cuina de la Fundació Rubricatus, al carrer Girona del Prat de Llobregat. Té una missió que cada dia compleix amb orgull: dur un àpat calent fins a la porta de casa de gent gran que viu sola o que té problemes de mobilitat al municipi.

El programa el va apadrinar l’any 2016 l’Ajuntament del Prat de Llobregat, és pioner a Catalunya i dijous va recollir un dels Premis Solidaris de l’ONCE en la categoria d’administracions. El David està content -sempre ho està, diuen els seus companys- perquè el premi també se’l sent una mica seu. Al programa de Rubricatus hi treballen 15 persones, 14 de les quals conviuen amb algun tipus de discapacitat intel·lectual. Tres cuinen els plats i 12 s’encarreguen de repartir-los. El David és un d’aquests últims. Mentre espera que els plats surtin de la cuina explica que per als 40 avis i àvies que es beneficien de la iniciativa els repartidors ja són “com si fossin de la família”.

Sovint els ajuden a parar taula i es queden una estona a xerrar amb ells. Jordi Garcia, gerent de Rubricatus -l’entitat que va idear el sistema-, explica que la funció dels repartidors va molt més enllà de la mera entrega de l’àpat. “Hi són cada dia i veuen què hi passa. Si detecten que el menjar s’acumula a la nevera o que algú no ha contestat, senyal que hi pot haver algun problema i podem alertar els serveis socials”, afirma.

Quan els plats finalment surten de la cuina es distribueixen dins d’uns recipients especials que els mantenen calents. A sobre, hi ha una etiqueta amb el destinatari i un codi de colors amb gomets. “El gomet quadrat indica la zona on s’ha de repartir, i és diferent segons el color”, explica el David. Els gomets rodons serveixen per indicar quin tipus de dieta conté la capsa: hiposòdica, sense sal, hipocalòrica, baixa en greixos, per a diabètics. Avui, el menú estàndard consisteix en un primer, un segon i postres: fideuà, truita de verdures i un iogurt. El David agafa les capses i, amb molt de compte, les guarda al carretó amb què farà l’entrega.

Els repartiments es fan amb una furgoneta elèctrica, que deixa els repartidors a les diverses zones des d’on caminen fins a la porta dels 40 beneficiaris. “Al final del dia camino molt”, riu el David. A un quart d’una arriba amb el carretó a casa de la Rosario i el Salvador. “Ajuntament, porto el menjar”, diu per l’intèrfon. Quan puja a casa, la Rosario el saluda amb un copet carinyós al cul. “Ai que bé!”, exclama, mentre es recolza al caminador i afegeix: “No puc estar dreta així que em costa molt cuinar”. El servei els facilita un àpat al migdia cada dia de la setmana. Els del cap de setmana l’entreguen divendres, envasat al buit. A l’hora de sopar compren menjar preparat. El programa dels plats a domicili té un cost de 7 euros per entrega, que s’assumeix en un percentatge que va del zero al 100% segons la situació de la família. En tots els casos els beneficiaris són derivats des de serveis socials.

La idea és ampliar el programa a més beneficiaris. “N’estem molt orgullosos”, sosté la tinent d’alcalde d’Acció Social del Prat, Marga Garcia. Aviat Rubricatus tindrà un obrador. “Les instal·lacions seran més grans i podrem oferir el servei també a particulars que el vulguin”, explica Jordi Garcia. Això significarà també més llocs de treball per a persones com el David que, cada migdia, reparteixen molt més que un àpat calent: també entreguen una petita part d’ells mateixos.

Els Premis Solidaris ONCE Catalunya 2017 van premiar dijous exemples de “solidaritat” i “superació” al nostre país. A banda de l’Ajuntament del Prat, els guardonats han sigut enguany la Fundació Arrels (en la categoria d’institució), el programa L’Olot, a Ràdio Olot (en la categoria de mitjà de comunicació), Jaume Marí Pàmies (a títol pòstum, en la categoria de persona física) i als Tallers Gaudí (categoria d’empresa).

Més continguts de