ALERTA A LES CANÀRIES
Societat 15/10/2011

"Aquesta és l'oportunitat de veure néixer un volcà"

Thaïs Gutiérrez
3 min
"Aquesta és l'oportunitat  de veure néixer un volcà"

"El que està passant a El Hierro és històric, és la primera vegada que els científics de l'Estat podem assistir en directe a la formació d'un nou volcà".

Amb aquesta emoció s'expressava ahir el vulcanòleg del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Joan Martí, que ha estat amb la comissió d'experts desplaçats a l'illa canària fins ahir. Martí explicava que els científics estan exultants davant la possibilitat que es formi un nou cràter.

La situació, segons aquest expert, és la següent: "En aquests moments hem registrat una erupció subaquàtica activa i no sabem què passarà ni com evolucionarà, però podria ser que aquesta erupció arribés fins a la costa". Això seria possible perquè "el magma es desplaça al llarg d'una fissura que passa per sota l'illa i si la pressió augmenta, juntament amb la quantitat de magma, es podria crear un nou cràter a l'illa", destaca aquest expert.

Aquest fenomen no implicaria cap risc per a la població perquè la zona on podria passar -pròxima al poble de La Restinga, al sud d'El Hierro- va ser evacuada dimarts i està sotmesa a un estricte control per part de les autoritats.

Per això els científics esperen amb emoció aquest moment que pot ser històric per a la vulcanologia de l'Estat. De fet podria suposar la primera anàlisi detallada de formació d'un volcà a Espanya, ja que l'últim que es va donar va ser l'any 1971 a l'illa de La Palma i llavors no es comptava amb la tecnologia que hi ha avui en dia per estudiar aquests fenòmens.

Fissures submarines

El catedràtic de petrologia i geoquímica de la Universitat de Barcelona, Domingo Gimeno, també es mostra molt encuriosit davant del que qualifica com a "oportunitat única" i segueix des de la distància els avenços que s'estan fent a El Hierro.

Ahir explicava, de manera entenedora, el que està passant en aigües canàries i el que podria passar: "El magma que hi ha normalment a uns 15 quilòmetres de profunditat sota les illes Canàries ha començat a pujar a causa d'una anomalia tèrmica i ho fa a través d'unes fissures submarines, a pocs quilòmetres de l'illa". Això és el que ha provocat la gran taca de color verdós que es pot veure des de la costa. El color li donen els gasos i el sofre que pugen amb el magma submarí i que han provocat la mort de centenars de peixos.

Les previsions dels científics són que si es crea una altra fissura, més a prop de la costa, es formarà un nou volcà. "El magma que està sortint des del mantell terrestre es podria colar per una de les tres grans fractures que travessen l'illa d'El Hierro", explica Gimeno. "Així es formaria un nou con volcànic", diu, a base de lava i fragments de materials volcànics. Aquest expert explica que no hi hauria una gran explosió amb rius de lava, sinó "una erupció moderada en què sortirien projectats cap amunt els fragments de lava i es formaria un con petit, com el que tenen els volcans d'Olot", diu Gimeno. El problema és que no és possible predir si això passarà ni quan.

"Podem estar un mes sencer així", vaticinava Gimeno. Ramon Ortiz, investigador del CSIC, que és a l'illa, feia broma dient que ha de menjar i dormir amb el sismògraf al costat perquè "no se sap què farà l'erupció". Un dels pocs indicadors que hi ha és el nombre de sismes que es registren a l'illa, que ahir es va mantenir alt, cosa que vol dir, segons Ortiz, que "encara hi ha molt magma per sortir".

La seva feia ara és esbrinar per on sortirà tot aquest magma.

stats