RELLEU PAPAL
Societat 13/02/2013

Arrenca el compte enrere al Vaticà

La Santa Seu es veu forçada a actuar amb celeritat davant un fet inèdit. El primer pas: la cerimònia de Dimecres de Cendra se celebrarà avui a la plaça Sant Pere enlloc de dins de la Basílica

Sandra Buxaderas
4 min
SOUVENIRS PAPALS Una botiga de souvernirs ahir a Roma amb postals i calendaris de Benet XVI i el seu predecessor Joan Pau II .

RomaL'eterna Roma està avesada a encaixar tot tipus d'intrigues vaticanes i sotracs papals, i ara es prepara per acollir una nova situació inèdita a la riba del Tíber: l'elecció d'un nou papa mentre l'anterior s'instal·la tranquil·lament en un convent situat a pocs metres de la Capella Sixtina, seu del conclave que ha d'escollir successor. Un convent que ara és de monges de clausura, però el Papa no s'hi barrejarà, va puntualitzar el portaveu de la Santa Seu, Federico Lombardi.

Benet XVI "viu amb molta serenitat aquests dies", segons el portaveu. "No ha estat una decisió improvisada, sinó espiritual, lúcida, ben fundada des del punt de vista humà i de la fe". No hi ha tingut res a veure, va dir, el fet que porti marcapassos des de fa deu anys, una notícia que no es va saber fins ahir mateix, quan el diari Il Sole 24 ore va assegurar que fa tres mesos Ratzinger es va sotmetre a una operació per canviar-ne les bateries.

Lombardi va insistir que el pontífex no marxa per problemes de salut, sinó pel que va dir ell mateix: que no se sent amb prou forces, als 85 anys, per encarar els grans reptes de l'Església catòlica.

La maquinària encara no s'ha posat oficialment en marxa, perquè el Papa no renuncia fins al 28 febrer, però els experts vaticans ja han començat a preparar el terreny i acabar de dibuixar el nou escenari amb un papa en funcions i un altre de retirat.

D'entrada, cal preparar algun cerimonial de lliurament de l'anell del Pescador amb què el Papa firma documents importants. "L'anell serà destruït, possiblement fet a trossos", després de la renúncia del Papa, va explicar el portaveu de la Santa Seu, Federico Lombardi. És una precaució que es pren quan mor cada pontífex per evitar la possibilitat de falsificacions. El ritual habitual preveu que el cardenal camarlenc -mestre de cerimònies vaticà- piqui l'anell amb un martell de plata i marfil, fins que la imatge de sant Pere Pescador en una barca amb el nom del pontífex al voltant quedi deformada. El material es recicla per elaborar l'anell del successor.

Lombardi va dir sense embuts que la Santa Seu viu "una situació inèdita" i per això els experts encara estan estudiant la normativa canònica. "En tot cas, els objectes estretament connectats amb el ministeri de Pere hauran de ser destruïts", va afegir.

El futur de Ratzinger

Aquest jesuïta, que tot i el seu important rol com a veu del Papa al món sempre va quedar exclòs del cercle més íntim de Joseph Ratzinger, admetia ahir que tampoc no sap com caldrà adreçar-se a Benet XVI en el futur. "No sé quin títol tindrà després de la dimissió. Estem esperant instruccions sobre com anomenar-lo. Difícilment l'anomenarem cardenal. Potser bisbe emèrit de Roma…", va aventurar ahir.

La Santa Seu, en canvi, ha reaccionat amb celeritat per canviar la cerimònia del Dimecres de Cendra, l'inici de la Quaresma, que se celebra avui, per donar més visibilitat al Papa, tenint en compte l'extraordinària expectació que ha generat la inesperada renúncia. Es farà a la basílica de Sant Pere.

Fins ahir estava previst que el Papa exercís el títol de bisbe de Roma i complís amb la tradició d'obrir les processons penitencials a la basílica de Santa Sabina, situada en un dels set turons de l'antiga Roma, l'Aventí. És una església bonica i àmplia, però insuficient per encabir-hi la gentada prevista per a la que pot ser l'última missa pública de Benet XVI, més enllà de la que celebra cada dia a les set del matí als seus apartaments.

"La Basílica és més espaiosa i podem suposar que molts fidels, bisbes i cardenals voldran venir a resar amb el Papa", va dir Lombardi. Aquesta missa i l'audiència general del matí, que es farà a l'Aula Pau VI, seran la primera ocasió per als cardenals -almenys els de la cúria- de veure's per començar a temptejar el terreny per a l'elecció del futur papa. Els queda poc temps: el conclave s'obrirà entre el 15 i el 20 de març.

Lombardi va confirmar que Benet XVI no hi participarà i va assegurar que tampoc no hi voldrà influir. Tampoc no li cal, perquè la influència principal, qualsevol papa l'exerceix avui amb el nomenament de cardenals, que són els que han d'escollir el futur papa. Al col·legi cardenalici actual, de 212 membres, dels quals 124 amb dret a vot, Joseph Ratzinger n'ha nomenat 90.

Un final dedicat a l'oració

Joseph Ratzinger viu tan serenament els últims dies que en passarà quasi la meitat resant. Després de l'àngelus de diumenge, es retirarà amb diversos col·laboradors per als exercicis espirituals de Quaresma, fins al dissabte 23 de febrer. El dia abans de la renúncia protagonitzarà la seva última audiència dels dimecres, que es farà a la plaça de Sant Pere, perquè els fidels se'n puguin acomiadar.

A les vuit del vespre de l'endemà, hora en què sol acabar la seva agenda pública habitual, Benet XVI deixarà de ser papa. Viurà a la residència papal d'estiu, a Castel Gandolfo, fins que acabin les obres al convent a l'interior del Vaticà on es retirarà a escriure.

No se sap si rescatarà del calaix el document sobre la fe que estava redactant. Havia de ser la seva quarta encíclica, però quan estigui en condicions de publicar-la, el teòleg Joseph Ratzinger ja no serà papa.

stats