TRIBUNALS

Arrenca el judici del zelador d'Olot

Joan Vila s'enfronta a una pena de 194 anys de presó per l'assassinat d'11 ancians

El zelador del geriàtric La Caritat d'Olot Joan Vila s'asseu al banc dels acusats a partir d'avui per l'assassinat d'onze interns de 80 a 96 anys entre l'agost del 2009 i l'octubre del 2010. El zelador declararà aquesta tarda. El fiscal demana per a ell 194 anys de presó, mentre que la defensa en sol·licita vint de llibertat vigilada.

El cas va esclatar la matinada del 18 d'octubre del 2010 quan l'hospital Sant Jaume d'Olot va detectar que la seva última víctima, Paquita Gironès, de 85 anys, tenia diverses cremades a la boca que era impossible que s'hagués provocat ella perquè tenia molts problemes de mobilitat. L'endemà el mateix zelador va confessar que l'havia matat subministrant-li lleixiu amb una xeringa.

A partir d'aquí va admetre la mort d'una segona interna, Sabina Masllorens, de 87 anys, utilitzant el mateix mètode i, quan va passar a disposició judicial, en va confessar una de tercera, Montserrat Guillamet, de 88 anys. "No volia que continuessin patint perquè estaven malament de salut. Em sentia com Déu", va declarar. El jutge va ordenar el seu ingrés a presó però, alhora, va decidir que es continués investigant el cas perquè de les 59 morts d'interns que hi havia hagut a La Caritat des que va entrar a treballar el zelador -el desembre del 2005- un total de 27 havien perdut la vida durant el seu torn, que era només els caps de setmana. A finals de novembre del 2010 el jutge va ordenar l'exhumació de les vuit persones que havien mort a la residència durant aquell any perquè cap d'elles havia perdut la vida per la patologia que tenien diagnosticada. Davant d'aquest moviment, Vila, que estava ingressat al centre penitenciari de Can Brians, va demanar tornar a declarar. L'1 de desembre del 2010 va confessar haver mort vuit ancians més: sis dels vuit que s'havien ordenat exhumar i dues internes més el 2009.

Barbitúrics i insulina

A sis de les víctimes -Montserrat Canalias, de 96 anys i morta el 25 de setembre del 2010; Joan Canal, de 94 anys (mort el 19-9- 2010); Lluís Salleras, de 84 anys (mort el 21-8-2010); Carme Vilanova, de 80 anys (morta el 18-8-2010); Teresa Puig, de 89 anys (14-2- 2010), i Rosa Baburés, de 87 anys (29-8- 2009)- els va subministrar un còctel de barbitúrics i fàrmacs.

Les altres dues internes, Francisca Matilde Fillol, de 88 anys i morta el 19 d'octubre del 2009, i Isidra García, de 85 anys i assassinada el 28 de juny del 2010, els va donar una sobredosi d'insulina, ja que eren diabètiques. Vila és l'assassí en sèrie que més víctimes ha matat a l'Estat en aquest segle. El fiscal, que demana 194 anys de presó, assegura que en tots els casos l'acusat confés "aprofitava que les víctimes eren persones d'edat avançada, amb mobilitat reduïda i que estaven soles a la seva habitació". Alhora, nega que Vila tingués un trastorn mental -que serà l'eix entorn del qual girarà tot el judici- i que actués per estalviar patiment a les víctimes. La defensa, que porta l'advocat Carles Monguilod, sol·licita vint anys de llibertat vigilada. El judici se celebra a l'Audiència de Girona i s'allargarà fins al 7 de juny.