Inaugurada la L9 cap a l'aeroport entre protestes sindicals

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, acompanyat del vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, han estrenat aquest matí el nou tram de la línia 9. Una seixantena de treballadors de TMB els han rebut amb pancartes de protesta

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, acompanyat del vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, han inaugurat aquest matí el nou tram de la línia 9 (L9) del metro de Barcelona. La nova línia connecta, per fi, el metro amb l'aeroport. En l’acte també hi participa l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, i els alcaldes dels tres municipis que connecta aquest nou tram: l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluis Tejedor.

En aquest primer viatge inaugural, el trajecte s'ha fet sense parades, directe a l'aeroport, i s'ha salvat en 24 minuts. Amb parades, segons les indicacions de Maps, sortint del centre de Barcelona –plaça Catalunya, per exemple– el trajecte dura 1 hora i 11 minuts.

Un cop a l'aeroport, Puigdemont, Junqueras, Mas, Rull i els tres alcaldes s'han trobat amb altres autoritats. Un d'ells és el secretari d’estat d’Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, segon d'Ana Pastor, que ahir va rebutjar la invitació del Govern enmig d'una petita picabaralla. També hi era Santi Vila, ara conseller de Cultura però fins fa res conseller de Territori, present al llarg de les obres. No han faltat tampoc els consellers de Territori des que va començar a projectar-se la L9: Pere Macias, Joaquim Nadal, Lluís Recoder i Santi Vila. L'únic que ha fallat ha estat Felip Puig.

L'enrabiada de Xavier García Albiol

Ja de tornada de l'aeroport, el seguici s'ha reunit al vestíbul de la parada de Fira, on han tingut lloc els parlaments. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha destacat que, "en un moment de recursos limitats, la col·laboració de tots ha permès donar solucions a la gent". Puigdemont ha recordat que no ha estat fàcil, perquè enmig d'aquest esforç l'Estat ha "limitat la seva responsabilitat inversora". "L'Estat ha retallat un 40% les seves inversions a Catalunya", ha dit el president. En aquest mateix moment, l'exalcalde de Badalona  Xavier García Albiol (PP)  s'ha aixecat amb cara de pomes agres i ha abandonat la sala, deixant Puigdemont amb la paraula a la boca.

Protesta dels treballadors de TMB

Poc abans de les 10 del matí, l'hora oficial de la inauguració, les autoritats s'han topat a la Zona Universitària –on arrenca la línia– amb una protesta dels treballadors del TMB. Una seixantena d'empleats s'han manifestat amb xiulets i pancartes on es podien llegir missatges com "Conveni o vaga". La reivindicació ve de lluny, i la setmana passada els treballadors del metro ja es van concentrar en una manifestació a la plaça de Sant Jaume, on van demanar una millora salarial i de les condicions de treball. El vicepresident econòmic, Oriol Junqueras, ha estat xerrant amb ells amigablement durant una bona estona.

També ho ha fet Ada Colau, que aquesta setmana ha protagonitzat una polèmica en dir que la vaga era "incompatible" amb la negociació. Ahir l'alcaldessa va disculpar-se en una entrevista i va reconéixer que les seves declaracions havien estat "desafortunades". Aquest matí, davant els treballadors, ha reiterat les seves disculpes i ha estat conversant amb ells una bona estona. Quan han acabat, els empleats han aplaudit efusivament l'alcaldessa.

Després d'aquesta segona foto oficial, el seguici ha tornat a pujar al metro, que els ha portat a la parada de Fira, on han tingut lloc els parlaments oficials. Abans, les autoritats s'han trobat amb representats dels diversos consistoris i, també, amb els caps de llista dels partits a l'Ajuntament i al Parlament: Trias, Rabell i Albiol eren alguns d'ells. Han fet la salutació oficial al vestíbul, on s'aplegaven unes 800 persones.

Obert al públic a partir de les 15 hores

A partir d’avui a les 15 hores, els ciutadans que vulguin arribar a la T1 en transport públic ja podran fer-ho en metro. A l’espera del tren llançadora de Rodalies, per arribar a la nova terminal –inaugurada el 2009– sense cotxe o taxi fins ara calia agafar el tren de Rodalies que et deixa a la T2 i allà agafar un autobús gratuït fins a la T1.

La flamant nova L9 pal·liarà en part aquest dèficit de transport, però comparant el cost amb el temps que es tardarà a arribar-hi en metro, no serà un competidor real per a l’Aerobús per arribar al Prat des del centre de Barcelona.