La protesta més nombrosa per Can Vies acaba amb incidents i un centenar de manifestants encerclats i escorcollats

Contenidors i almenys un cotxe cremat en la marxa pel centre de Barcelona després de quatre dies de mobilitzacions i aldarulls a Sants

E. ESCRICHE / E. BORRÀS / A. GARCIA MORERA

Els han identificat, els han escorcollat –per comprovar si portaven objectes utilitzables com a arma–, els han fet fotos i els han gravat en vídeo per tenir imatges per comparar amb el que els agents hagin filmat durant els aldarulls. I alguns han estat detinguts immediatament. La xifra encara no ha estat concretada, però se sabrà al llarg d'aquest diumenge al matí.

Aquest és el procediment que han passat, un per un, els últims manifestants de la marxa per Can Vies, els 100 o 150 que quedaven a les onze de la nit d'aquest dissabte, després d'una mobilització que havia arrencat a les vuit a la plaça Universitat i que ha arribat a arrossegar milers de persones.

L'última fase de la jornada de protesta –ha començat al matí amb l'inici de la reconstrucció popular de Can Vies enderrocada– ha estat, per tant, aquesta operació policial a la Gran Via amb el carrer Rocafort. Com en molts altres moments i altres punts, hi hagut veïns que picaven cassoles des del balcó, com fa dies que passa, com a protesta pel desallotjament de Can Vies i per les operacions policials que han vingut al darrere.

Així han estat les identificacions
El protocol que han seguit els agents que tenien el grup encerclat ha estat escorcoll, foto del DNI, fotos i filmació de cap a peus –amb una aturada tan llarga com calgués als peus– i cap a casa. Les sabates són fonamentals: és la peça que és menys probable que s'hagin canviat els implicats en els incidents –és molt més fàcil que s'intercanviïn jaquetes i samarretes– i la que no es pot amagar per molt que es tapin amb caputxes i capes. De tota manera, els que duien un tapaboques –dels que es fan servir per anar amb moto– els l'han fet posar per retratar-los amb aquesta peça posada.

Un cop completat el procediment, els agents els anaven deixant marxar, però alguns dels escorcollats han quedat detinguts pels objectes que duien o perquè els policies els han considerat sospitosos d'algun dels incidents. Altres presumptes implicats han estat localitzats en bars o altres establiments en els quals s'havien refugiat just abans de l'encerclament.

L'última fase de la protesta
El grup de manifestants que ha estat encerclat havia començat a allunyar-se del centre de Barcelona en direcció a Sants. Seguits tota l'estona pels Mossos –amb helicòpter i amb furgons–, han anat Rambla amunt i han enfilat la ronda cap a la plaça Universitat. Un cop allà, aparentment amb la idea de tornar cap a Sants, han enfilat per la Gran Via: pel mig de la calçada, contra direcció, entre els cotxes que hi circulaven. Al darrere, els seguien els furgons dels antiavalots.

A mesura que avançaven, un dels manifestants, armat amb un martell, causava algunes destrosses. Ha trencat els vidres d'una sucursal del BBVA i del Banc Sabadell, per exemple. I finalment els agents han encerclat els manifestants que quedaven a l'altura del carrer Rocafort. I mentrestant la policia havia començat a fer detencions.

Una hora i mitja donant voltes pel centre
Aquesta fase que semblava final de la mobilització d'avui ha arribat després d'una hora i mitja o dues dels manifestants jugant al gat i la rata amb els Mossos pel centre de la ciutat. Els participants en la marxa –molts se n'anaven separant a poc a poc– han estat anant d'una banda a l'altra per la Rambla, l'avinguda de les Drassanes, el carrer Ferran i la plaça Sant Jaume. Com que els volien impedir l'accés a la plaça Sant Jaume, han hagut de marejar els antiavalots per acabar colant-se al carrer Ferran.

Cotxe cremat
Darrere seu deixaven un camp de batalla en flames a l'avinguda de les Drassanes, on alguns havien cremat contenidors per fer barricades que dificultessin els moviments dels furgons dels antiavalots. Han hagut de sortir de la ratera enfilant els furgons a les voreres i han avisat els bombers per apagar el foc.

Després de tot això, una part dels manifestants han arribat al davant de l'Ajuntament i han cridat consignes contra Xavier Trias. Després han anat fins a la Via Laietana. Però un cop allà han decidit tornar enrere perquè s'estenia el rumor sobre enfrontaments amb la policia a l'eix que formen la rambla del Raval, on s'havia cremat un cotxe, el carrer Sant Oleguer i l'avinguda de les Drassanes. La presència de turistes dificultava els moviments de la policia i ha fet que els agents, per exemple, avortessin un intent de barrar el pas als manifestants al carrer Ferran, quan tornaven cap la Rambla.

També hi ha hagut un altre moment complicat en aquest aspecte, quan un grup de Mossos han perseguit un grup de manifestants al carrer de la Boqueria que s'han barrejat amb els turistes. De fet, els turistes anaven ensopegant amb manifestants per totes bandes i no entenien res. Fins i tot se n'ha vist un de disfressat de toro que participava en un comiat de solter i que ha sortit corrents.

La primera 'trobada' dels dos bàndols a la Rambla
Manifestants i antiavalots dels Mossos d'Esquadra havien estat cara a cara a la Rambla una estona abans, en l'intent d'uns de pujar cap a la plaça Sant Jaume i la decisió dels altres de no deixar-los passar. La policia ha començat a fer advertiments  amb els altaveus: avisaven els manifestants que si volen continuar caminessin en direcció cap al mar, i no cap a la plaça Sant Jaume, Rambla amunt, que és el que volien fer els participants en la marxa.

La tensió era màxima i els antiavalots s'han posat màscares de gas i han anunciat que si els manifestants no desistien de pujar Rambla amunt començarien a utilitzar gasos lacrimògens. També han avisat els periodistes, que estaven entre un bàndol i l'altre, perquè se separessin una mica. En aquesta fase de la protesta han començat a aparèixer caputxes i tapaboques que s'han posat alguns manifestants.

Al final, després d'una estona aturats cara a cara amb els Mossos a la Rambla, els manifestants han decidit recular pel portal de Santa Madrona i ha estat aleshores que s'han desplegat per l'avinguda de les Drassanes i la rambla del Raval.

Des de les sis de la tarda
La mobilització havia començat poc després de les sis de la tarda, quan diverses columnes han començat a caminar des dels barris en direcció a la plaça Universitat, per participar en la primera gran manifestació al centre de la ciutat després d'una setmana de protestes a Sants.

Minuts després de les set han començat a arribar les primeres columnes, i abans que hi arribés la més nombrosa, procedent de Sants, a la plaça Universitat ja s'hi concentraven més d'un miler de persones. La columna de Sants, que s'havia unit amb les del Poble Sec, les Corts, el Prat de Llobregat i l'Eixample, ha recorregut l'últim tram de la Gran Via entre mostres de suport d'alguns veïns des dels balcons.

Cap a les vuit, i ja amb totes les columnes concentrades a la plaça Universitat, la protesta reunia unes 5.000 persones. Després d'una estona aturats, els manifestants han començat la marxa sota una forta vigilància policial. Durant el recorregut han fet una aturada a La Carboneria, edifici de la ronda Sant Pau ocupat que va ser desallotjat al febrer. Després d'uns minuts d'incertesa, els convocants han confirmat que avancen en direcció a la plaça Sant Jaume i han continuat pel Paral·lel i el portal de Santa Madrona per anar cap a la Rambla.

Aigua des d'alguns balcons i martells interceptats
La columna de Sants s'havia concentrat davant mateix de Can Vies. Amb una estona de retard, centenars de persones han arrencat la marxa cridant que no es mouran del barri. Al pas pel carrer Gavà, alguns veïns han llençat aigua des dels balcons als manifestants, que han reaccionat amb xiulades.

La columna de Gràcia ha començat a caminar a les 18.35 des de la plaça de la Vila, on hi ha la seu del districte, que aquesta vegada no ha patit pintades ni pedrades ni s'hi han llençat escombraries. Els manifestants, que han passat a uns 20 metres de la seu de CiU del carrer Còrsega, no s'hi han acostat. Ja acumula destrosses fetes durant aquesta setmana de protestes, des de pintades fins a vidres trencats a cops de martell. La columna ha avançat pacíficament cap a la plaça Universitat, on ha arribat a les 19.20. Duien pancartes amb eslògans com "Stop desallotjaments" i "Can Vies resisteix". Molts turistes, pel camí –sobretot al passeig de Gràcia–, els miraven encuriosits i els han fotografiat.