Arresten a Figueres un home acusat de pertànyer a l'Estat Islàmic

El buscaven des que es va detectar que havia tornat de Turquia

La Guàrdia Civil, sota les ordres de la Fiscalia i el jutjat d'instrucció número 4 de l'Audiència Nacional, ha arrestat avui a Figueres un ciutadà d'origen marroquí amb documentació holandesa per pertànyer a l'Estat Islàmic. La detenció, segons informa el ministeri de l'Interior, s'ha fet arran d'una ordre d'arrest de les autoritats holandeses i després que es detectés que l'home havia tornat de Turquia.

La detenció l'han fet agents de la prefectura d'informació de la Guàrdia Civil i del grup d'informació de Girona del mateix cos, en una operació conjunta amb les autoritats holandeses i la participació de serveis d'intel·ligència de diversos països, segons ha comunicat el ministeri de l'Interior. Des que es va detectar que l'home havia tornat feia pocs dies i que " hauria pogut estar en zona de conflicte", va començar una "cooperació molt fluida" entre els cossos policials i els serveis d'intel·ligència per localitzar-lo, davant la possibilitat que volgués fer alguna mena d'acció armada a Europa.

Els investigadors intenten aclarir ara el grau de radicalització de l'arrestat, els vincles que podia tenir arreu d'Europa, les activitats que hauria pogut estar fent en favor de l'Estat Islàmic i quin objectiu tenia amb el seu retorn. Fonts de la lluita antiterrorista parteixen de la base que és extremadament radical i perillós, segons l'agència Efe, i es pregunten per què, en tornar de Turquia, ho ha fet a Catalunya i no a Holanda.

En la localització del presumpte jihadista ha estat clau la col·laboració de la Policia Local de Figueres amb la Guàrdia Civil, cosa que demostra la necessitat de "la màxima implicació de tots els cossos policials i serveis de seguretat per fer front a aquesta amenaça", segons el ministeri. Des que el nivell d'alerta terrorista va arribar a 4, el gener del 2015, s'han detingut 181 presumptes jihadistes a tot l'Estat.

La Guàrdia Civil també ha detingut justament avui mateix a Ceuta dues persones acusades de simpatitzar amb l'Estat Islàmic que formarien part d'un grup cohesionat que tenia molt clar que volia cometre activitats terroristes. Els agents de la policia han escorcollat aquest matí sis domicilis i locals pròxims als detinguts i en una zona pròxima a un garatge hi han trobat un amagatall amb un subfusell i tres armes blanques.