Arriba a Barcelona el primer creuer propulsat per gas liquat

El combustible redueix un 85% les emissions d'òxids de nitrogen (NOx), i també les de CO2

El port de Barcelona ha rebut aquest dimecres l'AIDAnova, el primer creuer del món propulsat per gas natural liquat (GNL). El vaixell ha escollit el port de Barcelona com a base per a les infraestructures que hi ha a la capital catalana, tant per als creuers com per als equipaments necessaris per subministrar GNL als vaixells. Segons el Port, l'arribada d'aquest vaixell constitueix "un punt d'inflexió" en la seva aposta per la sostenibilitat i, particularment, en l'ús de combustibles com el GNL.

El gas natural liquat es considera un combustible més net, ja que redueix un 85% les emissions d'òxids de nitrogen (NOx), i també les de CO2. A més, permet eliminar gairebé per complet les partícules en suspensió i els òxids de sofre. Segons els responsables del Port de Barcelona, que està desenvolupant projectes pilots per promoure el GNL com a combustible de mobilitat, Barcelona s'està convertint en "un dels principals 'hubs' de subministrament del GNL de la Mediterrània".

La indústria dels creuers, obligada a abaixar-se els fums

13 creuers més amb GNL

L'AIDAnova és un creuer de 337 metres d'eslora que, a més d'anar propulsat per gas liquat, té altres elements per reduir el seu impacte mediambiental, com un sistema avançat de qualitat de l'aire (AAQS). El buc és el primer que funciona amb gas liquat, però la indústria creuerística ja ha anunciat o iniciat la construcció de 13 creuers més que funcionaran amb aquest combustible.

A finals d'octubre, de fet, també arribarà a Barcelona el vaixell Costa Smeralda, actualment en construcció, que també serà propulsat per GNL. Tant l'AIDAnova com el Costa Smeralda faran itineraris per la Mediterrània amb base a Barcelona.