SOCIETAT
Societat 03/10/2012

El cas de l'empordanès contra dos guàrdies civils pel català: el fiscal demana una absolució general

Judici amb acusacions encreuades als jutjats de Figueres. Un veí de Vilajuïga declara que els agents li van exigir que parlés en castellà i els policies diuen que només li van demanar "que parlés a poc a poc" perquè només entenien la llengua "al 60%"

Acn
3 min
Els dos agents de la Guàrdia Civil han declarat al judici com a denunciats i denunciants.

BarcelonaEl veí de Vilajuïga que va ser denunciat per dos agents de la Guàrdia Civil per negar-se a parlar en castellà durant un control ha declarat aquest dimecres als Jutjats de Figueres per exposar els fets. També ho han fet els dos agents, com a demandats i demandants, ja que totes dues parts van presentar una denúncia.

Després de declarar durant una hora i mitja, el fiscal ha demanat l'absolució de tots tres en considerar que les dues versions eren "totalment contradictòries" i no hi havia proves objectives. L'advocat del veí demana una multa de 480 euros per a cada agent per maltractament d'obra i vexació, mentre que el lletrat dels agents demana 600 euros per desobediència i vexacions.

Durant el judici, les dues parts han ratificat el que van exposar en les respectives denúncies i han descrit amb detall el desenvolupament els fets. Així, per exemple, Simó Colls –el veí de Vilajuïga– ha explicat que es va sentir "agredit verbalment" quan els dos agents van insistir que parlés en castellà perquè "estava a Espanya" i que l'ambient era "molt tens".

També s'ha mostrat convençut que el detonant va ser el fet de no accedir a parlar en castellà, cosa que els dos agents han negat rotundament assegurant que en cap moment li van demanar que parlés en castellà, sinó que parlés "més a poc a poc" perquè només entenien el català un 60% perquè feia poc temps que eren a Catalunya. Concretament, els agents eren originaris de Galícia i de Cadis i feia més d'un any que estaven destinats a Catalunya.

Preguntat pels motius pels quals va decidir seguir parlant en català, Colls ha respost que ho va fer senzillament perquè "és la meva llengua" i ha insistit que els agents van mostrar un to "xulesc" i "prepotent" en tot moment.

Els fets van passar el 30 de maig passat, quan Simó Colls conduïa amb el seu cotxe particular. Una parella d'agents de la Guàrdia Civil el van aturar a l'entrada d'aquest municipi de l'Alt Empordà en un control rutinari d'armes i drogues a les dotze del migdia. Durant l'escorcoll, la tensió va anar en augment i, segons Colls, van donar-li un cop a la mà per apartar-lo. Segons la versió dels agents, el veí de Vilajuïga no els deixava fer la seva feina i, després d'insistir que s'enretirés, el van apartar. Un dels agents ha explicat que, en aquell moment, Colls va ensenyar el puny com si volgués colpejar el policia, però que l'altre agent ho va impedir. També han dit que estaven en alerta perquè es pensaven que acabaria agafant la pistola i que per això insistien a demanar que mantingués una distància de seguretat.

Per la seva banda, Colls ha denunciat que un dels policies va colpejar-lo diverses vegades a la cama amb la porta del vehicle mentre acabava de recollir tot el que tenia al cotxe, després que els agents ho haguessin deixat a terra. Els policies ho han negat i han assegurat que això no era possible perquè l'agent al qual ha atribuït l'agressió estava comprovant la documentació a l'altre vehicle en aquell mateix moment.

En relació a l'acusació de desobediència, Colls ha reconegut que va demanar avisar els Mossos perquè creia que era qui tenia competències per aquell tipus de control a les carreteres. "Fins i tot ells van dubtar i ho van haver de consultar", ha explicat. Després que l'amenacessin de detenir-lo si no els lliurava la documentació, al final hi va accedir i els agents li van respondre "ara truca als teus amics Mossos i parleu en català".

La Plataforma fa una crida a denunciar

La Plataforma per la Llengua, que ha fet l'assessorament a Colls en conèixer el seu cas, ha fet una crida als ciutadans a denunciar aquest tipus de situacions, ja que els consta que n'hi ha més però la gran majoria no arriben als tribunals i, per tant, no es poden detectar.

Una trentena de persones s'han concentrat als jutjats en suport a Simó Colls. Eren representants de la Plataforma, però també de la CUP i ERC de Figueres, així com de l'ANC.

stats