TENSIÓ SOCIAL PER LA CRISI
Societat 04/09/2012

Assalt a un súper de Vilafranca per repartir 240 euros de menjar

La Marian va fer ahir de Robin Hood. Mare de família amb nom de llegenda però en perill real de ser desnonada, es va endur d'un Dia dos carros de menjar que no va pagar i que va repartir. Demà la jutgen.

Sílvia Barroso
3 min
REPARTIR EL GÈNERE 
 Marian Fernández repartint aliments i productes de primera necessitat després d'agafar-los del supermercat sense pagar.

BARCELONA.No és la nòvia de Robin Hood, encara que es digui com la companya del personatge de llegenda que robava als rics per donar-ho als pobres. Tanmateix, Marian Fernández va entrar ahir a un supermercat Dia de Vilafranca del Penedès, va omplir dos carros amb productes de primera necessitat, va passar per la caixa i va donar a la caixera una targeta de crèdit sense fons. Sabia que no hi tenia diners, però havia de guanyar temps perquè els seus companys anessin traient a fora la compra . Després va anunciar que s'enduia tot el que havia agafat perquè hi ha famílies que ho necessiten, però que no ho podia pagar. L'encarregada li va fer el compte -241 euros-, va tancar les portes del recinte i va cridar als Mossos.

Afectats per hipoteques

L'acció de Marian-Robin Hood, que anava acompanyada d'una vintena de persones com a grup de suport, havia estat coordinada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de l'Alt Penedès, seguint la línia que aquest estiu ha fet créixer la fama de l'alcalde de Marinaleda, Juan Manuel Sánchez Gordillo.

Una estona abans de desplaçar-se fins al supermercat escollit -un Maxi Dia de l'avinguda de Tarragona de Vilafranca-, la PAH havia filmat un vídeo en què Marian Fernández explicava la seva situació i per què havia decidit fer un pas que sabia que la portaria als tribunals, on demà serà jutjada per furt.

Al vídeo recordava que quan van comprar el pis on viu amb el seu marit i els seus tres fills el podien pagar. Després les coses van canviar. Ara la família no té ingressos i no pot assumir la hipoteca. "Els meus pares en són copropietaris, i l'única solució és que paguin ells, però tampoc poden", afirmava.

Somiar unes aletes de pollastre

La Marian diu al vídeo que per menjar ha de recórrer sovint a la Creu Roja i a Càritas. L'entrevistadora del vídeo -membre de la PAH- li demana que li ensenyi la nevera, cosa que acaba fent un dels fills. En aquell moment la nevera és gairebé buida. "Què t'agradaria menjar que fa temps que no menges?", pregunta l'entrevistadora al nen. "Aletes de pollastre i patates fregides", respon. "Mare meva, tan barat que és això i que una família no pugui comprar unes aletes de pollastre", exclama l'entrevistadora.

I arriba el punt culminant del vídeo. "Estàs disposada a anar a un supermercat i endur-te un carro de menjar sense pagar-lo?", pregunten a la Marian. "Sí, perquè ja no puc més", contesta. Així arrencava el primer assalt mediàtic a un supermercat a Catalunya. "Volem que sigui un toc d'atenció. Que l'administració reaccioni. Nosaltres estem disposats a pagar el menjar amb hores de feina", apuntava una portaveu de la PAH, Gemma Campos.

Però l'encarregada del súper no podia fer experiments. Els va retenir fins que van arribar els Mossos. La policia va identificar l'autora dels fets i la va denunciar per una falta de furt. El valor del gènere no supera els 400 euros i per tant el cas no és un delicte, sinó una falta. Es veurà demà en un judici ràpid i la pena prevista és una multa -que la Marian no pot pagar- o uns dies d'arrest domiciliari. "Ella no ha comès cap crim. No ha fugit, assumeix el deute", advertia el seu advocat, Josep Àngel Gallegos.

Un cop acceptada la denúncia, tothom va anar cap al punt de trobada pactat. Aleshores va reaparèixer el cotxe que s'havia endut els productes furtats per evitar la policia els requisés i es van poder repartir entre quatre famílies de la PAH que els necessitaven.

stats