Els celíacs exigeixen menús sense gluten als menjadors escolars

La campanya #ChangeCeliaquia insta el Govern a desplegar les resolucions de seguretat alimentària

"No tots els menjadors escolars de Catalunya estan adaptats per a les persones celíaques. I als que ho estan, encara hi ha incidències". Així ho ha denunciat aquest dimarts la presidenta de l'Associació Celíacs de Catalunya, Olga Cuesta, en la presentació de la campanya #ChangeCeliquia, una iniciativa de l'entitat per exigir al Govern el compliment de les dues resolucions aprovades per garantir la seguretat alimentària del col·lectiu. Segons l'associació, prop de 30.000 alumnes celíacs o sensibles al gluten que fan servir el servei de menjador a l'escola no poden accedir a aliments adequats.

A aquesta queixa s'hi suma la insuficiència dels protocols actuals de seguretat als menjadors, que provoquen setmanalment almenys la gestió d'una intoxicació per ingesta de gluten. Celíacs de Catalunya exposa que això sovint provoca contaminacions encreuades en els productes lliures de gluten. Per aquest motiu, demanen més formació en el sector de l'hostaleria i la restauració en la manipulació d'aquests aliments. "L'únic organisme que està garantint la seguretat alimentària dels celíacs és l'associació", ha assegurat Cuesta, que també ha remarcat que a Catalunya només un 3% dels establiments estan acreditats i segueixen els protocols establerts.

Jo també vull poder anar a menjar fora de casa

"La indefensió és total", ha lamentat la presidenta de l'associació. "L'administració ens ha deixat com a ciutadans sense solucions". Davant aquesta situació, l'associació ja ha presentat una queixa al Síndic de Greuges i s'ha posat en contacte amb diputats de la comissió d'educació del Parlament i del departament. Preveuen, però, que, de cara al curs vinent, la resolució no estarà implementada. "Ens certifiquen que hi ha una disfunció i que els nens no podran escollir una escola que tingui un menjador que els pugui donar seguretat en la seva alimentació", ha retret. Des de l'entitat, exposen que aquest incompliment es veu agreujat per la retirada de punts extres per malaltia digestiva en la preinscripció escolar.

Més ajuts fiscals

La campanya, que inclou la recollida de firmes a través de la plataforma Change.org i un conjunt de vídeos de sensibilització, també reclama el compliment d'uns ajuts fiscals per a les famílies d'infants celíacs. De fet, es calcula que el cistell de la compra pot augmentar fins a 80 euros quan un membre de la família és celíac respecte a un altre on no hi hagi cap persona amb la malaltia.

Les famílies retreuen que actualment no existeix cap subvenció per a les famílies celíaques amb pocs recursos, a diferència d'altres països europeus com Dinamarca, Alemanya o Finlàndia. La denúncia d'aquest dimarts s'emmarca en la celebració del Dia Internacional de la Celiaquia, que tindrà lloc dijous. Tot i això, Celíacs de Catalunya celebrarà els actes el 30 de juny, en el marc de la Fira BCN Gluten Free.