SOCIETAT

També volen tramitar la sol·licitud d'ajuda al règim de Gaddafi

L'Associació Watani demanarà diners al rei del Marroc per construir una mesquita a Lleida

El col·lectiu ha lliurat una carta a les ambaixades del Marroc, Algèria, Aràbia Saudita, Qatar i Bahrain per sol·licitar ajuda. També cursarà la mateixa petició a Líbia, Tunísia, Kuwait i la Unió dels Emirats Àrabs

L'Associació Watani per a la Llibertat i la Justícia, que representa bona part de la colònia musulmana de Lleida, hauria demanat al rei Mohammad VI i a altres líders àrabs, com el libi Muammar al-Gaddafi, que els faciliti fons econòmics per poder construir una mesquita en aquesta ciutat. Aquest col·lectiu ha lliurat avui a Madrid una carta a les ambaixades del Marroc, Algèria, Aràbia Saudita, Qatar i Bahrain dirigides als seus respectius caps d'Estat per sol·licitar aquesta ajuda.

El president de la plataforma, Mourad El Boudohui ha informat que cursarà aquesta mateixa petició demà a les oficines diplomàtiques de Líbia, Tunísia, Kuwait i la Unió dels Emirats Àrabs. L'objectiu és poder recaptar fons amb els quals sufragar la construcció d'una nova mesquita a Lleida, pressupostada en 973.000 euros.

Tot i que no és la primera vegada que posa sobre la taula projectes semblants, El Boudohui s'ha mostrat convençut que Mohammad VI i altres líders àrabs abonaran la iniciativa per permetre el culte als al voltant d'11.000 musulmans que resideixen a Lleida, dels quals la meitat són marroquins i en menys grau, algerians, libis i tunisians. "No tenim cap dubte que el nostre rei (Mohammad VI) dóna suport a aquest tipus de projectes, perquè és una necessitat social i urgent", ha comentat el president de l'associació.

El Boudohui té previst reunir-se demà a Rabat amb el ministre d'Afers Estrangers marroquí, Taib Fasi Fihri, per abordar aquest assumpte. Respecte al fet de demanar diners a Gaddafi, repudiat per la comunitat internacional i perseguit per la Cort Penal Internacional, El Boudohui ha manifestat: "Vulguem o no vulguem, segueix sent el representant oficial del poble libi i dels que viuen a Lleida".

El col·lectiu Watani (la meva pàtria, en àrab) ha confiat també que països com l'Aràbia Saudita, Qatar o Kuwait, que compten amb un gran potencial econòmic, contribueixin a fer realitat el nou centre de culte com han fet ja a d'altres ciutats espanyoles i europees. A més de la carta, El Boudohui ha lliurat a les ambaixades el fullet on es recullen els plans i els detalls del temple projectat, que tindria espai per a un miler de fidels i una superfície total de 1.800 metres quadrats. La planta baixa estarà destinada als homes -713 places- i la de dalt, a les dones -287-. El disseny interior del temple està inspirat en mesquites com la de Còrdova, segons El Boudohui. L'edifici, que s'instal·laria en un termini màxim de tres mesos, tindria la peculiaritat de ser desmuntable amb la finalitat de poder traslladar-lo a la ubicació definitiva que s'està buscant, o d'ampliar el seu aforament.

El Boudohui ha assegurat que el seu col·lectiu acceptaria que la mesquita s'aixequi de forma transitòria en un solar d'un polígon industrial cedit per l'Ajuntament, en règim de lloguer. La comunitat musulmana no va veure amb bons ulls aquesta solució al principi en considerar que situar un centre de culte entre fàbriques i naus industrials no és el lloc més adequat. Els empresaris de Lleida, de la seva banda, han expressat el seu rebuig a aquesta ubicació.

La comunitat musulmana reclama una nova mesquita després que la que hi havia al carrer Nord fos clausurada el mes de setembre passat per excés d'aforament. El Boudohui ha subratllat que després de quatre anys d'espera, la construcció del temple "no pot esperar més temps", en tractar-se d'una "necessitat social" i una demanda legítima dels musulmans residents a Lleida.

També ha apuntat que es tracta d'una "oportunitat per millorar la imatge del col·lectiu musulmà" i de convertir la nova mesquita en un "exemple" de convivència per a Catalunya.