L'Audiència de Navarra manté la llibertat provisional per al guàrdia civil de la Manada

La resolució compta amb un vot particular que advoca per empresonar el processat

El guàrdia civil de la Manada podrà seguir en llibertat provisional. L'Audiència de Navarra ha rebutjat en una interlocutòria feta pública aquest dimarts el reingrés a la presó sol·licitat per la fiscalia i les acusacions d'Antonio Manuel Guerrero, que va intentar renovar el passaport tot i tenir-ho expressament prohibit per decisió d'aquest mateix tribunal.

La resolució compta amb el vot particular discrepant del president de la secció segona de l'Audiència, que advoca per l'empresonament del condemnat perquè considera que va trencar la mesura cautelar imposada en la sentència dictada el 21 de juny passat.

La fiscalia, l'acusació particular -exercida per la noia que va denunciar la violació- i les dues accions populars -Ajuntament de Pamplona i govern de Navarra- van considerar en una vista celebrada el 5 de juliol que l'intent de renovació del passaport constituïa un intent de trencament d'una de les mesures cautelars fixades per la secció segona en la seva resolució del 21 de juny i, per tant, el condemnat hauria d'ingressar a la presó per risc de fuga. La defensa, per la seva banda, s'hi va oposar i va reclamar el manteniment de la situació de llibertat.

Els cinc condemnats van quedar en llibertat el 22 de juny, l'endemà de la interlocutòria notificada pel tribunal, després d'abonar cadascú els 6.000 euros de fiança imposada per eludir la pròrroga de la presó provisional. Aquesta decisió també va comptar amb el vot particular del president de la secció, que es va mostrar partidari de la pròrroga de la presó fins a la meitat de la pena imposada, 4 anys i 6 mesos.

Entre altres mesures cautelars, a més del dipòsit de l'esmentada fiança, el tribunal va imposar als condemnats l'obligació de comparèixer els dilluns, dimecres i divendres al jutjat de guàrdia de la seva localitat de residència, la prohibició d'accedir a la Comunitat de Madrid -lloc de residència de la denunciant-, la prohibició de comunicació amb la víctima per qualsevol mitjà o procediment, la retirada del passaport i la prohibició d'obtenir-lo en un futur, la prohibició de sortir del territori nacional sense autorització judicial, la designació d'un domicili on se'ls pugui trobar, així com un telèfon de contacte, amb l'advertència expressa que en cas de no ser localitzats en aquests domicilis immediatament s'expedirà la corresponent requisitòria (ordre de recerca i captura).

Jesús Pérez, l'advocat del guàrdia civil, ha defensat en declaracions a Efe que estan "molt contents" amb la decisió de l'Audiència de Navarra perquè "era clar que no volia fer-se el passaport" i que "no hi ha risc de fuga". Guerrero i el seu lletrat sempre han mantingut que l'acusat va anar a la comissaria de Policia a preguntar si s'havia de treure el passaport per lliurar-lo al jutjat, en no tenir-lo localitzat i no saber si estava caducat.

Guerrero s'enfronta a una altra polèmica que ha saltat als mitjans aquest cap de setmana, després que un pres de la presó de Madrid on va estar gairebé dos anys en presó preventiva digués que un mòbil que li van requisar l'hi havia donat ell.

Més continguts de